Normal_acute_hulp_ziekenhuis_bed_artsen346

In negen Nederlandse ziekenhuizen gaat een onderzoek naar een nieuwe herniabehandeling van start. Patiënten die aan een hernia worden geopereerd kunnen deelnemen aan het grootschalige landelijk onderzoek. Naar verwachting doen hier zo’n zeshonderd mensen aan mee. Een PTED-operatie wordt niet vergoed door zorgverzekeraars, maar is gedurende de tijd van de studie voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket. Dat meldt het Elizabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ). 

De nieuwe operatietechniek is minder belastend voor herniapatiënten en vindt in dagbehandeling plaats, onder lokale verdoving. Met de huidige methode wordt een snee gemaakt in de rug van de patiënt, daar wordt de oorzaak van hernia verwijderd. Deze snee is gemiddeld zo’n 3 tot 5 centimeter groot. Bij de nieuwe behandeling, Percutane Transforaminale Endoscopische Disectomie (PTED), is de snee niet groter dan één centimeter. “De operatie is daardoor minder belastend voor de patiënt. Die ervaart minder pijn en herstelt sneller”, zegt Paul Depauw, arts bij het ETZ. Hij is speciaal opgeleid om deze operatie uit te voeren.

De operatie kost tussen de vijfduizend en achtduizend euro, maar wordt niet vergoed. Sinds 1 januari 2016 is PTED voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket, voor de duur van vier jaar. Gedurende deze vier jaar doen de Vrije Universiteit van Amsterdam, het Albert Schweitzer ziekenhuis, Alrijne Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Park Medisch Centrum, Rijnstate Ziekenhuis, Erasmus MC, LUMC en het Elizabeth-Tweesteden Ziekenhuis onderzoek naar de operatie. Meer dan zeshonderd patiënten nemen deel aan het onderzoek. “Van alle patiënten die aan het onderzoek deelnemen wordt de ene helft via de standaardtechniek geopereerd en de andere helft via de PTED-techniek. De selectie wordt willekeurig gemaakt, door de computer”, aldus Depauw.

Door: Redactie Nationale Zorggids