Omstreden zorgcentrum RaYan trekt zaak tegen IGJ in

Twee maanden geleden beval de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (GIJ) zorgcentrum RaYan voor ouderen met een migratieachtergrond om per direct de deuren te sluiten. De instelling wilde de sluiting aanvechten via de rechter, maar ziet daar vanaf. Ook zal RaYan het rapport dat de IGJ gaat publiceren niet tegenhouden. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Bij een inval door de Arbeidsinspectie en FIOD vanwege vermeende zorgfraude, kwamen de inspecteurs onbevoegd personeel en slechte hygiënische omstandigheden van de ouderen tegen. Volle vuilniszakken stonden binnen, de urinelucht was zelfs door omwonenden te ruiken en een bewoonster lag in haar eigen ontlasting. Daarop besloot de IGJ het zorgcentrum per direct te sluiten.

Rechtszaak gaat niet door

Volgens RaYan was het helemaal niet zo erg als de inspectie deed voorkomen. Via de rechter wilden de eigenaren de sluiting aanvechten en publicatie van het rapport over de situatie bij RaYan voorkomen. Personeel zou wel in het bezit zijn van diploma’s en VOG’s, stelde advocaat Sander Askamp eerder.
Maar de rechtszaak gaat dus niet door. Waarom is niet duidelijk, ook niet bij de rechtbank. Navraag door het AD bij RaYan levert ook niets op. Het rapport over de situatie bij de instelling wordt gewoon gepubliceerd, zoals de wet dat voorschrijft. “We kijken nog even juridisch goed naar de termijn waarop dit kan”, aldus de IGJ.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky