Normal_energierekening

Het gesprek over duurzaamheid en de aanpak daarvan gaat nogal eens gepaard met het gesprek over de uitersten. Van ‘het heeft toch allemaal geen zin meer, de aarde staat in brand’ tot de vele initiatieven en innovaties die in hoog tempo worden ontwikkeld, met het idee dat het tij nog wel te keren valt. Een ding is zeker: de tijd van vrijblijvendheid rondom het thema van duurzaamheid in de zorg is voorbij. Dit zegt Rian van de Schoot, directeur Leren, Innoveren en Onderzoeken bij Vilans. 

 

Maar hoe komt de zorg van vrijblijvendheid naar vanzelfsprekendheid, als het gaat om het duurzame alternatief? "Door groot te denken en klein te doen. En om het nog maar kleiner te maken: wat zorgmedewerkers thuis doen aan duurzaamheid, kunnen ze ook meebrengen naar hun werk in de zorg", aldus Van de Schoot.

"Iedereen is zich thuis steeds bewuster van energieverbruik en maatregelen voor energiebesparing. Waar we thuis op zoek zijn naar manieren om slimmer met energie en om te gaan, zou het goed zijn om die uitdaging op het werk ook aan te gaan. Verwonder je over de lampen die altijd branden, de deuren die open staan. Afval verminderen, afval scheiden: we zijn het thuis gewend te doen, dus waarom niet ook op het werk?"

Groene leefomgeving

Veel zorgorganisaties liggen op locaties waar een prachtige buitenruimte is. "Zorgmedewerkers moeten daar ook eens met de duurzaamheidsbril naar kijken en die biodivers maken. Vaak met simpele ingrepen als anders maaien en bloemen zaaien draag je bij aan duurzaamheid én valt er als beloning ook nog eens veel moois te zien aan bloemen en insecten. Denk na over het planten van bomen rondom de gebouwen om te zorgen voor schaduw: het houdt een gebouw koel (besparing op de airco) en is de meest natuurlijk manier voor mensen om verkoeling te zoeken op een warme dag."

Een groene leefomgeving draagt bij aan gezondheid. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de mensen die in de zorg werken. "En dat bankje in de schaduw onder die boom kan ook nog eens leiden tot nieuwe ontmoetingen en inspiratie", besluit Van de Schoot.

Door: Nationale Zorggids