Normal_a7508492-43dc-3d51-a3ce-890d74d48ce0

Zondag werd de tweede aflevering over de zorgboerderij van Undercover uitgezonden. In het eerste gedeelte werd Nederland geconfronteerd met hoe verstandelijk gehandicapten mishandeld en vernederd werden in de zorginstelling. Van slapen in de kou tot martelingen met water, Michel K. en Paul W. zagen dit als gedragsregulering van de bewoners. In de laatste aflevering werden de twee eigenaars eindelijk geconfronteerd door journalist Alberto Stegeman. Dit melden RTV Noord en Metro.

Op de zorgboerderij in Groningen werden verstandelijke gehandicapten en autistische mensen dagelijks mishandeld en vernederd. In de eerste aflevering was te zien hoe undercover stagiaire Linda de boerderij binnenkwam en de wanpraktijken filmde. Hier lieten de medewerkers van de instelling gelijk hun ‘speciale’ aanpak zien, om de bewoners in het gareel te houden.

Momenteel is er een strafrechtelijk onderzoek naar de zes betrokkenen. Wel zijn de foto’s en volledige namen van deze mensen al honderden keren gedeeld op sociale media.

Tweede deel

De uitzending van afgelopen zondag liet zien hoe Stegeman verhaal ging halen bij de twee eigenaren. Terwijl Stegeman hamerde op het feit dat de methodes barbaars waren, antwoorde Michel K. enkel dat het onderdeel is van hun gedragsregulering. Wel stuitte de Undercover ploeg op weerstand tegenover de camera, omdat K. niet verder wilde antwoorden “voor een draaiende camera".

Tevergeefs probeerde hij een gesprek aan te knopen met voormalige medewerkers Ilse, Kelly en Kimberly aan de praat te krijgen. Zij verwezen echter alle drie naar hun baas Michel K. of de advocaat van het bedrijf.

Inspectie

Wat Stegeman en de rest van Nederland zich afvragen is waarom de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) nooit heeft ingegrepen in de afgelopen vijftien jaar. “De mishandelingen staan gewoon letterlijk in de dagrapporten van de medewerkers beschreven”, bekritiseert Stegeman.

IGJ reageerde schriftelijk dat in 2022 572 mensen voltijds bij de organisatie werkten en dat maar een deel daarvan inspecties uitvoert. Volgens de verklaring hebben die vorig jaar 1.770 fysieke externe bezoeken uitgevoerd. Ook schrijven ze dat “IGJ-inspecteurs onmogelijk alle zorgaanbieders kunnen bezoeken. Daarom is het meeste toezicht risico-gestuurd (..) Die risico's bepalen we onder andere op basis van meldingen/signalen die we krijgen".

Stegeman antwoord hierop dat er in 2020 en in 2022 al twee meldingen gedaan waren bij de inspectie over de Aurora Borealis. “Hiervan hebben wij geen registratie kunnen terugvinden in ons systeem”, zegt de IGJ. “We onderzoeken wat de oorzaak daarvan kan zijn.” Ten slotte vinden ze het “afschuwelijk” wat er gebeurd is en dat de bewoners zo lang hebben geleden.

Martelingen

Stegeman begint over de straf met de wasmand, die de eigenaren een begrenzende methode noemen. “Een wasmand over iemands hoofd zetten? Een bebloed hoofd, noem je dat begrenzend gedrag?” Paul W. reageert defensief dat je zo moet omgaan met gehandicapten. Stegeman fel: “Oh ja? Weet je wat een lachertje is? Hoe jullie met de gehandicapten omgaan.”

K. later: “Heb je liever dat je ze plat spuit? Dat je ze een spuit in de reet douwt, ze separeert (afzonderen, red.) voor jarenlang, 256 dagen per jaar omdat die jongens hun gedrag niet onder controle kunnen houden?” Stegeman: “Jullie pesten ze ook, jullie treiteren ze. De martelmethode uit de middeleeuwen gebruiken jullie zelfs. Drup, drup, drup. Vind je dat leuk, is dat lachen?”

Door: Nationale Zorggids

Afbeelding: Persbureau Meter