De vakjury van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) onder leiding van Prof. Dr. Marion Koopmans heeft uit de inzendingen drie finalisten genomineerd. Eén daarvan mag zich na de finale ‘Gezondheidspionier van het Jaar 2022’ noemen. Aan de Albert Schweitzer Prijs is ook een kickstart van 7000 euro verbonden voor uitvoering van het winnende project. Op 8 oktober 2022 pitchen de genomineerden hun project tijdens de finale in het AFAS hoofdkantoor in Leusden. De winnaar wordt aansluitend bekend gemaakt. Dat meldt het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF).
Prof. Dr. M.P.G. Marion Koopmans, voorzitter van de jury (Professor en viroloog Erasmus MC Rotterdam): ‘We hebben drie projecten genomineerd als kanshebber voor de hoofdprijs. Het niveau was zeer hoog en het enthousiasme dat uit de voorstellen blijkt aanstekelijk. We hebben zwaar laten wegen of de behoefte en betrokkenheid van de lokale bevolking het vertrekpunt is geweest voor de uitwerking van het plan. Wat we verder belangrijk vinden is dat er potentie is voor inbedding in de community en daarmee de continuïteit wordt geborgd. We kijken uit naar de eindpresentatie van de drie kandidaten tijdens hun pitch op 8 oktober. Het wordt nog heel spannend wie de Albert Schweitzer Prijs 2022 gaat winnen.’
De drie finalisten
- Building Bridges for Bones in Tanzania. Project van Joost Binnerts (Arts in Tanzania, opleiding Internationale Gezondheidszorg & Tropengeneeskunde, VU Amsterdam) en Jovine Okoth (docent, nursing school, Shirati KMT Hospital) - In samenwerking met traditionele bonesetters (informele zorg) en ziekenhuisartsen (formele zorg) een functioneel behandelprotocol ontwikkelen voor patiënten met botbreuken. Het beste van beide werelden mengen en elke fractuur patiënt de meeste geschikte behandeling geven.
- Mind in Motion in Kenia. Project van Wouter Bekker (Psychosomatisch therapeut, opleiding o.a. fysiotherapie, Saxion College Enschede), Suleiman Mangini, (Danschoreograaf), Vincent Owoko (Choreograaf) en Line Francken (Danschoreografe; opleiding ArtEZ Arnhem) - Met behulp van dans aandacht vragen voor mentale gezondheid, stigma’s veranderen, drempels erover te praten wegnemen en persoonlijke mentale thema's bespreekbaar maken.
- Een beter leven voor kinderen met hersenschade en hun familie in Malawi. Project van Bente van der Meijden, Arts Mangochi District ziekenhuis, Malawi; opleiding Arts Internationale Gezondheidszorg & Tropengeneeskunde, Rijnstate Ziekenhuis Arnhem
Een integrale familiegerichte zorgaanpak met fysiotherapie, voedingsondersteuning, medische zorg, gezondheidsvoorlichting en lotgenotencontact.
De vakjury beoordeelde slimme initiatieven en kleinschalige ideeën van jonge gezondheidspioniers die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika. Het NASF, een stichting die kleinschalige gezondheidsprojecten in Afrika mogelijk maakt en hiermee het gedachtegoed van Dr. Albert Schweitzer levend houdt, schrijft de prijs jaarlijks uit en stelt het prijzengeld hiervoor ter beschikking mede dankzij de steun van AFAS Foundation.
Door: Nationale Zorggids