Op de Dag van de Briljante Mislukking op 7 december 2017, reikte ErikGerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijnen Sport en ambassadeur van Het Instituut voor Briljante Mislukkingen, de Briljante Mislukkingen Award Zorg 2017 uit. De eerste prijs van de vakjury ging naar een briljante mislukking in de geestelijke gezondheidszorg: ‘Cliëntgerichte zorg in de ggz vraagt om Kwikzilver’. Dat melden het Instituut voor Briljante Mislukkingen en Volkskrant.
GGZ in Geest Amsterdam slaagde er niet in om waardevolle inzichten en bevindingen van de succesvolle proeftuin Kwikzilver te implementeren. Resultaat: veel opgedane kennis, waar helaas niks mee is gedaan. Waardoor de beoogde omslag om tot een meer cliëntgerichte zorg te komen niet is gerealiseerd.
De vakjury bestond onder meer uit: ervaringsdeskundige Cora Postema, Cathy van Beek van het Radboudumc, directeur Henk Smid van ZonMW, Gelle Klein Ikkink (Ministerie VWS), Michael Rutgers (Longfonds), en voorzitter Paul Iske (Het Instituut voor Briljante Mislukkingen).
De publieksprijs werd gewonnen door Bart Knols met zijn case 'Voor eens en voor altijd: het uitroeien van de gelekoortsmug op Aruba': een project om de gelekoortsmug uit te roeien op Aruba dat niet van de grond kwam. Een belangrijke les voor Knols was dat wat voor jou een prioriteit is lang niet altijd een prioriteit voor anderen hoeft te zijn. Al is jouw prioriteit nog zo relevant. Onvoldoende draagvlak en politiek spel zorgden voor een tekort aan financiële middelen voor de uitvoer van het project.
Van de dertig inzendingen, viel er volgens de Volkskrant één op. De high-techdouche voor mensen met een beperking. Zororganisatie Siza had bedacht dat lichamelijk beperkten zo zonder ondersteuning konden douchen. Hiervoor ontwikkelde het een protoype met een roestvrijstalen ligstoel. Wie daarin ging liggen, kreeg een volautomatische schoonmaakbeurt. Toch werd het prototype niet in productie genomen. Er was onvoldoende rekening gehouden met de verschillende soorten beperkingen, waardoor het niet voor iedereen geschikt zou zijn.
Het is de vierde keer dat deze zorgaward werd uitgereikt. Met de uitreiking van de award wil het Instituut voor Briljante Mislukkingen in samenwerking met het ministerie van volksgezondheid, GfK, Vilans, Federatie Medisch Specialisten en ZonMw een bijdrage leveren aan het innovatieklimaat binnen de sector. “Komend jaar bouwen we ook verder aan een leer- en kennisomgeving rondom briljante mislukkingen: om mensen te stimuleren om nog meer lessen te delen en deze ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen” aldus Paul Iske.
Door: Redactie Nationale Zorggids
.