Nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijst uit dat de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in 93 procent van de door corona getroffen landen, is ontregeld. De Nederlandse ggz laat in een reactie hierop weten zich grote zorgen te maken over de tweede coronagolf waarin Nederland nu zit en pleit voor voorrang bij coronatesten voor ggz-personeel. Dit meldt Algemeen Dagblad.
De WHO gaat ervan uit dat een verslechterde toegang tot de ggz ernstige gevolgen heeft voor mensen met psychische en psychiatrische problemen. “Veel mensen lijden eronder, omdat zij het moeilijk vinden om verlichting te vinden. Het gebrek aan toegang tot de ggz heeft mogelijk meer zelfmoorden tot gevolg, maar er kunnen ook andere levensbedreigende situaties door optreden”, zegt Dévora Kestel, directeur van de ggz-afdeling van de WHO. Ze bedoelt hiermee dat psychische of verslavingsproblemen ook kunnen leiden tot fysieke problemen, zoals epileptische aanvallen door verslavende pijnstillers.
Meer uitval door personeel
De Nederlandse ggz stelt dat de uitval van ggz tijdens de eerste golf beperkt is gebleven. Zoals de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onlangs al zei: “De ggz is tot op heden goed, flexibel en krachtig omgegaan met de coronacrisis. Besmettingen met het virus zijn beperkt gebleven en ook is de zorg voor de meeste cliënten gewaarborgd.” Toch zijn er bij de Nederlandse ggz zorgen over de tweede golf waar Nederland middenin zit. De branchevereniging ziet dat personeel uitvalt, wat gevolgen heeft voor de directe zorg en de behandelingen. Daarom pleit de organisatie ook voor voorrang voor ggz-personeel bij coronatesten.
Door: Nationale Zorggids
waarom krijgen medewerkers wel een test voor corona en zwaar geesteszieken lijder rs die jaren in zo inrichting ,,instelling verblijven en graag eutenasie willen. geen eutenasie ,en nu met corona nog een moeilijker leven hebben ,,triest