Uit een vragenlijst onder 816 psychiaters blijkt dat veertig procent van de psychiaters ontevreden is over het systeem van de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Persoonlijke zorg bieden is onmogelijk geworden door het complexe systeem. De wachtlijsten zijn bovendien veel te lang. Inmiddels staan negenduizend mensen op de lijst voor het ontvangen van psychiatrische zorg. Dit meldt NRC.
Psychiaters zijn ook steeds minder te spreken over hun eigen werk. Ze zouden een leidende rol willen spelen binnen hun organisatie, maar merken vooral dat de invulling steeds verder wordt gemarginaliseerd. Psychiaters merken dat hun patiënten-inspraak steeds minder wordt, terwijl ze juist iets voor de patiënt willen betekenen. Intakegesprekken en diagnoses worden nauwelijks nog in hun bijzijn gehouden of gemaakt. Pas als er sprake is van dwangzorg of een recept voor medicatie, zijn zij bij de behandeling betrokken.
Zzp'ers zijn geldwolven
Psychiaters die hun vaste baan opzeggen en als zzp’er aan de slag gaan, worden als geldwolven gezien, zegt onderzoeker Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC. Dit terwijl ze alleen zelfstandigen zijn omdat de problemen binnen het systeem van hun zorginstelling hun te veel worden.
'Psychiaters zijn duur en schaars'
“Psychiaters zijn duur en schaars, dus kijken organisaties binnen de regels hoe ze zo min mogelijk ingezet kunnen worden”, merkt Elnathan Prinsen van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) op. Voor een goede diagnose zou een psychiater een belangrijke rol kunnen spelen, zegt hij, en daarmee ook een kostenbesparing realiseren. Echter vinden patiënten juist dat de psychiater nog een te belangrijke rol speelt. Als het aan sommigen van hen ligt, verdwijnt de psychiater uit het medische model van de ggz.
Door: Nationale Zorggids