Een medewerker van de ZorgZaak in Hoogeveen, die een rechtszaak aanspande over het uitbetalen van de reistijd die zij maakt om naar cliënten te reizen, krijgt van de rechter gelijk. De uitspraak is reden voor het FNV om te kijken of er bij meer werkgevers in Noord-Nederland geld gevorderd kan worden. Dit meldt RTV Drenthe.
Het FNV zegt dat steeds meer werkgevers in de zorgverlening de reistijd tussen afspraken van cliënten tot de eigen tijd van de medewerker vinden horen. Volgens FNV-jurist Josee Houben was altijd in de cao geregeld dat deze tijd als werktijd geldt, maar "is het erin geslopen" dat dit nu voor rekening van de medewerker is: "Dat is natuurlijk te zot voor woorden". In Drenthe werken 8.000 ambulante thuiszorgmedewerkers van in totaal 125.000 in Noord-Nederland. Zij zitten veel uren in de auto of op de fiets om naar hun cliënten te reizen. Het FNV is blij met de uitspraak en wil kijken of er vergelijkbare situaties in Noord-Nederland zijn.
Vrijwel geen vergoeding voor reistijd
Dat de vergoeding voor de reistijd die zorgmedewerkers maken te verwaarlozen is, blijkt wel uit de verhalen die Houben te horen krijgt. Zo zijn er zorgmedewerkers die in een weekend 100 kilometer op de fiets afleggen en hiervoor 3 euro fietsvergoeding krijgen. Houben: "Daar kan ik echt heel boos om worden."
De medewerker van de ZorgZaak vordert in totaal 5.000 euro van haar werkgever. Het is niet duidelijk of de ZorgZaak in hoger beroep gaat.
Door: Nationale Zorggids