Wat moet je als zorgprofessional doen als je seksueel misbruik bij een kind vermoedt? Op het YouTube kanaal van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is sinds kort een serie video’s te vinden voor zorgprofessionals. In de korte vlogs worden antwoorden gegeven op deze en andere veel gestelde vragen over seksueel misbruik van kinderen. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.
In negen vlogs spreekt Iva Bicanic, landelijk Coördinator van het CSG, op een laagdrempelige manier over zaken waar je als zorgprofessional tegen aan kunt lopen als je te maken krijgt met seksueel misbruik van een kind.
Vlogs over seksueel misbruik kinderen
De vlogs voor zorgprofessionals zijn de eerste in een serie voor verschillende doelgroepen onder wie kinderen tussen 10 en 15 jaar, leerkrachten, ouders en naasten. Iedere zorgprofessional komt in zijn of haar dagelijkse werk wel in aanraking met seksueel misbruik van kinderen: hetzij bij kinderen, hetzij bij volwassenen die als gevolg van deze traumatische ervaringen in hun kindertijd hulp zoeken.
Een op de zes kinderen heeft namelijk in zijn of haar leven een vorm van misbruik meegemaakt, online of offline. De helft van de misbruikte kinderen loopt daardoor psychische schade op. En de helft van de misbruikte kinderen maakt het later nog een keer mee; die kans wordt vergroot door het (onbehandelde) eerdere misbruik.
De vlogs zijn gemaakt met steun van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving (SASS) en zijn ook te vinden op de programmawebsite GHNT.
Door: Nationale Zorggids