Het aantal studenten dat vorig jaar aan de hbo-opleiding verpleegkunde begon, is gestegen met 8 procent ten opzichte van 2018 naar ruim 6.500 studenten. Ondanks deze toename zijn er nog steeds personeelstekorten in de zorg. Dit meldt de Volkskrant.
De afgelopen jaren zijn er veel campagnes en initiatieven geweest om te zorgen dat meer mensen in de zorg gaan werken. Hoewel de stijging van verpleegkundestudenten van 8 procent positief is, is het slechts een druppel op een gloeiende plaat. Het neemt het enorme tekort aan werkenden in de zorg niet weg. Verwacht wordt dat er over twee jaar in de zorg een tekort is van maar liefst 80 duizend mensen. In het derde kwartaal van 2019 lag het aantal vacatures in deze sector op 39 duizend.
Verpleegkundestudenten verzekerd van een baan
Studenten die een zorgopleiding volgen, zijn hierdoor wel verzekerd van een baan na de opleiding. Zij zitten minder lang thuis dan studenten van andere opleidingen (zoals de pabo) tot zij aan de slag kunnen in een ziekenhuis, in de wijk of in een andere zorginstelling. Ook verdienen zij gemiddeld 600 euro per jaar meer.
Commissie Werken in de Zorg: meer aandacht voor uitstroom in de zorg
De commissie Werken in de Zorg waarschuwt dat het aantal zorgstudenten niet veel harder kan groeien dan het in 2019 deed. Er is een maximum aan opleidingsplekken en stageplaatsen bij de hogescholen en zorginstellingen en dat is nu bereikt. Als het aan de Commissie ligt, komt er ook meer aandacht voor de uitstroom in de zorg. In het eerste kwartaal van 2019 verlieten al 113 duizend mensen de zorgsector. Dat is 9 procent van alle zorgmedewerkers. De commissie noemt dit verontrustend: "Als dit probleem niet wordt opgelost, dan wordt de personeelsschaarste zeker niet opgelost."
Door: Nationale Zorggids