In de eerste weken van juli wordt in drie verschillende ziekenhuizen een zondagsdienst gedraaid. Medewerkers uiten zo hun onvrede over het loonbod van werkgeversorganisatie NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen). Op een doordeweekse dag zullen operatiekamers, röntgenafdelingen en verblijfkamers hun deuren sluiten.
Andere ziekenhuizen volgen deze zomer met stiptheidsacties en ludieke acties zoals het dragen van stickers en het ophangen van spandoeken. Na de zomer zullen mogelijk meer ziekenhuizen een zondagsdienst gaan draaien.
Vakbonden FNV, CNV, NU’91 en FBZ eisen onder andere een loonsverhoging van 5 procent en maatregelen om de werkdruk voor ziekenhuismedewerkers te verminderen. Volgens hen is dat noodzakelijk om werken in de zorg aantrekkelijk te maken. “Een campagne vanuit het Rijk om mensen te werven voor de zorg is niet voldoende’’, zegt Annika Heerekop van FNV Zorg. “Er is ook een goede cao nodig zodat mensen ervoor kiezen in de zorg te werken of te blijven.’’
De NVZ wil echter niet verder gaan dan een loonsverhoging van gemiddeld ruim 2,5 procent. Daarnaast beloven de werkgevers dat zij de werkdruk voor artsen in opleiding verminderen en langere rusttijd na nachtdiensten. Een loonsverhoging van 5 procent is niet realistisch, benadrukken de ziekenhuizen omdat dat de continuïteit van veel ziekenhuizen en revalidatiecentra in gevaar brengt.
De vakbonden stelden de ziekenhuizen vorige week woensdag een ultimatum. De NVZ maakte vorige week echter bekend dat zij vasthouden aan het huidige loonbod. In steeds meer ziekenhuizen ontstaan inmiddels actiecomités van medewerkers om protestacties binnen hun eigen ziekenhuis te organiseren, stellen de bonden. Verpleegkundige en voorzitter Herman Langen van het actiecomité van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen: “De cao-onderhandelingen zijn een belangrijk gespreksonderwerp onder collega’s. Iedereen heeft het erover en iedereen vindt er iets van.’’
Meer weten? Lees dan het interview 'Zomer vol acties in ziekenhuizen na uitblijven Cao-afspraken' met FNV, FBZ, LAD. Ook komen medewerkers aan het woord.
© Nationale Zorggids / Marjolein Kooyman
5% is niet realistisch... Mijn vrouw werkt vanaf 2001 in het ziekenhuis en als ik even kijk wat ze erbij gekregen heeft en wat wij in kosten omhoog zijn gegaan zonder dat we zelf beter zijn gaan wonen of andere dure zaken hebben aangeschaft. Dus we staan stil al 18 jaar met uitgaven die wel duurder zijn geworden. Dan is een 35% er bij iets realistischer.
Uw zorg Onze zorg. Onze Zorg ook Uw zorg? Steun de petitie. Ga via Google naar caoziekenhuizen/petitie en u komt er vanzelf. Onderteken de petitie en vergeet 'm niet te delen.
loonstijging financieel onhaalbaar. die kennen we. onze cao is altijd het sluitstuk van de begroting. om de kosten te drukken mogen de werknemers er dus voor opdraaien, dat ging toch anders bij het onderwijs, openbaar vervoer, politie etc. daar komt wel een bak geld vanuit den haag. de zorg loopt al jaren achter bij marktconforme cao's. dat is toch de wereld op zijn kop.