Wie een groot litteken, wijnvlek of haarziekte wil verbergen, kan daarvoor bij een geschoolde medische tatoeëerder terecht. Sinds vorig jaar is daar een opleiding voor te volgen, waardoor Nederland nu zeven geschoolde medische tatoeëerders kent. Voorheen deden tatoeëerders dit werk ook al, maar ontbrak het aan de nodige scholing voor medische doeleinden. Dit meldt RTL Nieuws.
Een medische tatoeage kan voor mensen een groot verschil maken in hun dagelijkse leven. Wie een wijnvlek in het gezicht heeft, kan deze grotendeels of in zijn geheel laten tatoeëren met huidskleurige inkt. Hierdoor is de rode vlek niet langer zichtbaar. Maar om dit op verantwoorde wijze te doen, was een speciale opleiding volgens oprichter Rinus Souisa (60) geen overbodige luxe. “Je moet de juiste stoffen gebruiken, bijvoorbeeld”, zegt Souisa. Ook worden de cursisten getraind in het ‘prikken’ en kleuren van een tepelhof, wat bijvoorbeeld na een borstreconstructie kan worden gedaan.
Ook huid- en lasertherapeut Daniëlla Apeldoorn vindt het een goed idee dat Nederland een opleiding voor medisch tatoeëren heeft gekregen. Zelf volgde zij haar opleiding in Duitsland. Ze stelt dat vooral vrouwen met een borstreconstructie kwetsbaar zijn. Zij hebben een lage weerstand door de behandelingen en zijn heel gevoelig voor infecties. “Je moet weten hoe een lichaam eruitziet, en wat welk huidtype nodig heeft.”
De oprichter van de speciale opleiding werkt veel samen met een chirurg. Steeds meer mensen weten hem te vinden, wat niet zo gek is nu de behandeling door de meeste zorgverzekeraars wordt vergoed. “Ik word gelijk gesteld aan een specialist. Het werk wordt eindelijk serieus genomen”, aldus Souisa.
Door: Redactie Nationale Zorggids