Het lukt basisartsen door de bezuinigingen van de afgelopen jaren steeds minder goed om een plaats voor een vervolgopleiding te bemachtigen, zo meldde de Nederlandse Federatie van Universitair medisch centra (NFU) onlangs. Universiteiten gaan ondertussen onverminderd door met het afleveren van basisartsen. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid vindt een specialisatie geen recht en is van mening dat basisartsen die geen plek krijgen een andere manier moeten vinden om aan de slag te gaan binnen de gezondheidszorg. Dat meldt Skipr.
In een reeks Kamervragen wilde Groenlinks weten wat de plannen van Schippers zijn met betrekking tot de grote groep basisartsen en de weinig beschikbare plekken voor een specialisatie. De vraag die met name heerste was: biedt Schippers deze artsen toch de mogelijkheid om zich te laten opleiden tot specialist? Nee, zegt de demissionair minister.
“De (initiële) opleiding tot basisarts geeft de mogelijkheid om een vervolgopleiding tot geneeskundig specialist of profielarts te doen. Er bestaat echter geen recht op het doen van een dergelijke vervolgopleiding”, aldus Schippers. Toch zijn er een paar vervolgopleidingen die altijd op zoek zijn naar mensen, zoals de opleiding Ouderengeneeskunde. Op de vraag of de studie geneeskunde het aantal plaatsen aan banden moet leggen, antwoordt Schippers ook nee. Want ook onder de basisartsen is er weinig werkloosheid.
Eventuele andere maatregelen worden pas bekeken als het Capaciteitsorgaan (het orgaan dat adviseert over de instroom van toekomstige medisch specialisten) klaar is met het onderzoek naar het huidige aantal basisartsen. De uitkomsten hiervan worden binnenkort verwacht.
Door: Redactie Nationale Zorggids