Zo'n twintig procent van de studenten in Nederland krijgt geen stagevergoeding. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit de jaarlijkse Nationale Stagemonitor van StudentenBureau in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Uit het onderzoek blijkt dat stagiairs met grote inzet werken. Ruim de helft scoort hoog op 'bevlogenheid', terwijl dat voor de gewone werknemer een kwart is. 'Stage lopen is vaak verplicht voor een studie. Daardoor hebben werkgevers een pressiemiddel in handen. Een stagiair is dan wel geen vaste medewerker, maar draagt wel bij voor een onderneming. Geen stagevergoeding uitkeren is dan echt zeer kwalijk, deze negatieve trend moet gekeerd worden.' Dat zegt Laurens Simonse van StudentenBureau. Voor het onderzoek werden zo'n 2000 studenten ondervraagd in bijna 200 bedrijven.
Voor de studenten die wel een stagevergoeding krijgen, is de vergoeding in de afgelopen jaren omlaag gegaan. Hoeveel een stagiair betaald krijgt voor diens werkzaamheden blijkt erg afhankelijk van de branche, maar ook de regio waarin hij stage loopt. Een stagiaire in de zorg krijgt daarvoor gemiddeld 129 euro; dat is 47 euro minder dan vorig jaar. In de ICT krijgen stagiaires met 343 euro de hoogste vergoeding. In de provincie Noord-Holland ligt de gemiddelde stagevergoeding met 290 euro het hoogst. In de provincie Groningen levert een stage met gemiddeld 191 euro per maand het minst op.
Simonse: 'Een vergoeding van 129 euro is schrikbarend laag. Zulke bedragen staan niet in lijn met de inzet van de studenten en al helemaal niet met hoe we hun werk moeten waarderen.'
© Nationale Zorggids