Het aantal Nederlanders dat aan keelkanker lijdt dat veroorzaakt wordt door het humaan papillomavirus (hpv) is verzesvoudigd in de afgelopen twintig jaar. Ruim 30 procent van alle keelkankergevallen wordt inmiddels door het virus veroorzaakt. Hpv wordt overgedragen door seksueel contact. Hpv-keelkanker komt bij mannen drie keer vaker voor dan bij vrouwen. Dit meldt de Volkskrant.
NZG
Aantal patiënten keelkanker door humaan papillomavirus verzesvoudigd
-Michelle Rietbergen promoveert vandaag aan het VUmc op het onderzoek naar hpv-keelkanker. Zij concludeert dat inmiddels 550 kankergevallen per jaar door het virus worden veroorzaakt. Dat staat gelijk aan 30 procent, terwijl dit in 1990 nog maar 5 procent was.
Veel wisselende sekspartners en orale seks zijn risicofactoren in de verspreiding van het virus. Hier ligt mogelijk ook de oorzaak van de stijging. “Buitenlands onderzoek laat zien dat het aantal seksuele partners toeneemt,” zegt Rietbergen. “In de VS is wel 70 procent van alle keelkankergevallen hpv-positief.”
Hpv kan bij vrouwen leiden tot baarmoederhalskanker. Het aantal mannen dat keelkanker krijgt als gevolg van hpv ligt drie keer zo hoog als vrouwen. Aldus Rietbergen ligt dit aan twee dingen. Ten eerste speelt een mannelijk hormoon mogelijk een rol in de ziekte. Daarnaast is de zogeheten viral load van het virus het hoogste in de baarmoedermond. Via orale seks kan hpv dus snel overgedragen worden.
Rietbergen onderzocht daarnaast onder duizend patiënten de effectiviteit van de behandeling voor keelkanker. Daaruit kwam naar voren dat hpv-keelkanker beter te behandelen is dan andere keelkankers. “De tumoren reageren beter op straling en behandeling,” zo legt Rietbergen uit. “Mogelijk helpt het immuunsysteem mee om tegen het virus te strijden.
“Keelkanker door hpv is een belangrijk probleem aan het worden,” aldus promotor René Leemans van het VUmc. “In de VS is hpv-keelkanker al een grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan baarmoederhalskanker.” Rietbergen pletit dan ook voor meer preventieve hpv-vaccinatie bij meisjes om het virus te elimineren.
© Nationale Zorggids