(Novum) - Een medewerkster van een bejaardentehuis in de kustgemeente Bergen heeft geen stemmen geronseld onder inwoners. Dat concludeert de directie van zorginstelling de Prins Hendrik Stichting maandag na intern onderzoek.
De zus van lijsttrekker Janina Luttik-Swart van de partij Kies Lokaal werkt in het verzorgingstehuis en heeft 'persoonlijk flyers uitgedeeld en cliënten gevraagd om op een bepaalde partij te stemmen', aldus de directie. Zo'n stemadvies is echter niet illegaal, anders zou iedere politicus die op straat kiezers probeert te paaien een probleem hebben.
De werkgever is echter niet blij met de actie en heeft de medewerkster op het matje geroepen. "Wij betreuren de situatie ten zeerste en dit soort niet-professionele handelingen zijn voor ons en de cliëntenraad onacceptabel."
Burgemeester Hetty Hafkamp (GroenLinks) doet vooralsnog geen aangifte van stemmen ronselen, maar heeft de politie wel gevraagd een onderzoek in te stellen. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek beslist Hafkamp over een aangifte, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Collega-lijsttrekker Else Trap van Kies Lokaal liet maandagochtend al weten dat van ronselen absoluut geen sprake was. Zij zei dat de zus van Luttik-Swart een poster opgehangen en bij mensen 'een soort ansichtkaart' van de partij in de brievenbus had gedaan. "Er is geen sprake van het innemen of verkrijgen van stempassen. Dit is een storm in een glas water."
Afgelopen weekend werd bekend dat ook in Het Bildt mogelijk sprake is van ronselpraktijken. De CDA-afdeling in de Friese gemeente bood in een verkiezingsfolder aan om machtigingen te regelen. Burgemeester Gerrit Krol (CDA) stapte maandag naar de Kiesraad voor advies.
Eerder deze week trok PvdA-lijsttrekker in Soest Osman Suna zich terug omdat hij stempassen zou hebben gevraagd van moskeegangers die niet gaan stemmen. In Koggenland en Twenterand zijn de burgemeesters na geruchten ook extra alert op ronselpraktijken. De burgemeesters van Heusden en Roermond deden zelfs aangifte wegens ronselen.