‘Enorme afstand tussen thuis blijven wonen en wonen in verpleeghuis’
Emeritus hoogleraar gerontologie Tinie Kardol snapt wel waarom partijen als BBB en SP pleiten voor terugkeer van verzorgingshuizen. De afstand tussen zelfstandig thuis blijven wonen en verpleeghuiszorg is enorm groot. Dit meldt NPO Radio 1.
Volgens overheidsbeleid moeten ouderen – zolang het gaat – zelfstandig thuis blijven wonen. Door het verdwijnen van de verzorgingshuizen is er geen tussenlaag meer tussen thuis blijven wonen en verpleeghuizen, die Kardol ziet als een soort intensive care voor ouderen. Om in aanmerking te komen voor verpleeghuiszorg moet je het lichamelijk en geestelijk zwaar hebben. “Alleen dan kan je terecht, als je het geluk hebt dat er geen lange wachtlijst is.” Met andere woorden er is een medische indicatie nodig voor nodig en dat is voor verzorgingshuizen niet het geval.
Mantelzorg
Ouderen willen ook graag thuis blijven wonen zolang dat kan, maar hebben dan wel een mantelzorger nodig. En dat is volgens Kardol een enorm knelpunt. Vaak genoeg zijn er gewoon niet genoeg mensen in iemands omgeving die voor een oudere naaste kunnen zorgen. En als er wel iemand is die dat kan, dan komt er een enorm druk op die mantelzorger te liggen. Kardol vindt lang thuis blijven wonen tegenwoordig geen ‘gelukkige situatie’.
Behoefte aan verzorgingshuizen
Ook uit onderzoek van Omroep Max blijkt dat het ruime merendeel van de Nederlanders graag het verzorgingshuis terugziet. Datzelfde beeld komt ook uit eigen onderzoek van Kardol: 65- en 70-jarigen hebben hier in mindere mate aan, maar vanaf 75 jaar is er meer behoefte aan hulp en voorzieningen in de buurt. “Zij zijn meer dan bereid tot verhuizen. Maar waar kunnen ze dan wonen?”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky