Vier op de vijf Nederlanders heeft in meer of mindere mate te maken met bloedend tandvlees. Een ontsteking aan het tandvlees kan leiden tot het verlies van tanden en kiezen, maar blijkt ook een rol te spelen bij onder meer hart- en vaatziekten, diabetes en vroeggeboorte. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM).
Van de genoemde 80 procent van de Nederlanders met bloedend tandvlees heeft maar liefst 10 tot 15 procent een ernstige tandvleesontsteking (parodontitis). Er is een relatie aangetoond tussen tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten. Als gevolg van de tandvleesontsteking komen er bacteriën uit de mond in de bloedbaan, waar zij problemen kunnen veroorzaken bij de vaatwand en kunnen leiden tot bloedstolsels, die bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken.
Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Als gevolg van de diabetes wordt de doorbloeding van verschillende weefsels minder. Ook hebben diabetespatiënten vaker een droge mond, waardoor ontstekingen en gaatjes eerder ontstaan.
Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde gevoeligheid voor het ontwikkelen van ontstoken tandvlees. Schadelijke mondbacteriën kunnen via de bloedbaan de placenta of foetus bereiken en ter plekke een infectie veroorzaken.
De mondhygiënisten vragen tijdens de Week van de Mondhygiënist, dit jaar van 17 tot 22 maart, aandacht voor tandvleesproblemen. Gedurende deze week openen mondhygiënisten hun deuren en kan iedereen langskomen voor gratis mondzorgadvies. Op www.weekvandemondhygienist.nl staat een overzicht van deelnemende praktijken.
© Nationale Zorggids