In het afgelopen jaar zijn de uitgaven aan geneesmiddelen die worden verstrekt door apothekers met zeven procent gedaald. Dat heeft de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) vrijdag bekend gemaakt, zo meldt het Pharmaceutisch Weekblad.
Uit cijfers van de SFK blijkt dat de kosten voor medicatie in het basispakket in 2013 zijn afgenomen van 4,4 miljard naar 4,1 miljard euro. Dat is een vermindering van zeven procent. Voor het kabinet is de besparing van 377 miljoen euro een meevaller, omdat juist rekening werd gehouden met een stijging van 5,9 procent. Oorzaak van de lagere kosten is dat de jaarlijkse groei van de vraag naar geneesmiddelen is afgezwakt. Ook zijn de prijzen van veel medicijnen lager geworden.
Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat de uitgaven voor medicijnen dalen. In 2012 verstrekten openbare apotheken al voor 602 miljoen euro minder aan geneesmiddelen dan in het jaar ervoor.
© Nationale Zorggids
Waarom stijgen de zorgkosten en de premie dan??? De artsen moeten maar eens wat minder verdienen en de zorgverzekeringsmaatschappijen. Daar hoor je niemand over in de politiek