Tandartsen hebben niet bewust de prijs van behandelingen doen stijgen tijdens de experiment met vrije tarieven. Deze proef werd vorig jaar vroegtijdig gestopt nadat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeerde dat de tarieven ruim tien procent waren gestegen. Naar nu blijkt heeft de NZa echter verkeerde berekeningen gemaakt. Dat meldt Trouw.
In opdracht van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) nam onderzoeksbureau Milliman de berekeningen van de Nza nog eens onder de loep. Volgens het onderzoeksbureau was er slechts sprake van een inflatiecorrectie.
Het onderzoeksbureau heeft de marktscans van het NZa bestudeert en concludeerde daaruit dat de zorgautoriteit de verkeerde tarieven van 2011 en 2012 met elkaar heeft vergeleken. Volgens Jan Willem Vaartjes, voorzitter van ANT, werd bijvoorbeeld wisselend wel of geen verdoving meegenomen in het tarief van een wortelkanaalbehandeling.
De Tweede Kamer bepaalde vorig jaar dat minister Schippers van Volksgezondheid de proef met de vrije tarieven voor mondzorg moest stopzetten. Het experiment zou drie jaar duren maar al na enkele maanden werd het project een halt toegeroepen. Nu hanteren de tandartsen weer het systeem van vaste prijzen.
“Het vroegtijdig stopzetten van deze proef heeft voor veel imagoschade gezorgd,” aldus voorzitter Vaartjes. “Nu nog steeds worden tandartsen door patiënten aangesproken op het al dan niet verhogen van de prijzen.” Vaartjes wil dat de NZa het eigen onderzoek nuanceert zodat er een evenwichtiger beeld komt. De ANT gaat het onderzoek aanbieden aan de NZa en aan minister Schippers.
© Nationale Zorggids