Verpleegkundigen en artsen vaccineren tegen de griep voorkomt dat patiënten in het ziekenhuis griep of longontsteking oplopen. Een goed opgezette vaccinatiecampagne is daarbij van belang. Dit meldt Artsennet.
Uit onderzoek blijkt bij vaccinatie van het personeel het aantal patiënten dat in het ziekenhuis griep of longontsteking oploopt fors te dalen. Promovenda Josien Riphagen van het UMCG bracht in kaart waarom ziekenhuispersoneel wel of niet de griepprik haalt. Zo blijkt het belangrijk om het vaccin op een handig tijdstip aan te bieden, bijvoorbeeld tijdens de wisseling van diensten. Riphagen ontwikkelde daarop een campagne die de vaccinatiegraad onder personeel deed stijgen met 23,7 procent. Het aantal patiënten dat een infectie opliep daalde hierdoor van 9,7 naar 3,9 procent.
Volgens Riphagen bespaart de vaccinatiecampagne ook kosten. “De kracht van deze gestructureerde griepvaccinatiecampagne is dat we zoveel mogelijk aansluiten bij de opvattingen van ziekenhuispersoneel,” zegt Riphagen. “Het ontbreekt nu nog vaak aan kennis. Verpleegkundigen en artsen moeten weten dat de vaccinatie niet alleen nuttig is voor henzelf, maar vooral ook voor hun patiënten.”
Aan het onderzoek werkten alle acht UMC's in Nederland mee. De afdeling Epidemiologie van het UMCG heeft inmiddels financiering om de vaccinatiecampagne in andere ziekenhuizen in Noord-Nederland in te voeren.
©Nationale Zorggids