Normal_rss_entry-273599

De aloude irritatie tussen D66 en ChristenUnie over abortus is zaterdag nieuw leven ingeblazen door een uitspraak van Don Ceder, kandidaat-Kamerlid van de ChristenUnie. Op YouTube zei hij dat ook voor verkrachte vrouwen vijf dagen bedenktijd moet gelden als zij een abortus willen plegen. Dat is tegen het zere been van D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. Ook op social media barstte de discussie los, veelal vrouwen tegen mannen. Twitteraars zien ook verkiezingsretoriek, omdat de bewering van Ceder onder de huidige wet valt.

"Witheet maakt dit me. De nr vier van de ChristenUnie. Gedwongen wachten en nadenken als vrouw abortus wil na verkrachting. Geen enkel idee dus wat dit betekent voor haar. Ware gezicht van de CU. Buitengewoon onfatsoenlijk en een gebrek aan respect naar vrouwen. Onacceptabel", twitter Dijkstra. Ze krijgt veel bijval, vooral van vrouwen. "Het zou helpen wanneer de man eerst 5 dagen nadenkt of het wel zo verstandig is om die vrouw te verkrachten" en "Dus de man verkrachtte in een opwelling, de vrouw moet nadenken", luidden tweets.

Maar ook Ceder krijgt steun voor zijn standpunt en hekelen de "overtrokken en onverdraagzame" reactie van de uit de Kamer vertrekkende D66'er. "Dit is precies de reden dat ik voor de afschaffing ben van vrouwenkiesrecht. Ze denken altijd zeggenschap te hebben over andermans lichaam, namelijk die van het ongeboren kind", twittert iemand die zich jurist noemt.

Bedenktijd afschaffen

Verkrachting valt nu ook onder de bedenktijd voor een abortus, maar in de praktijk kunnen abortusartsen ook van een zogenoemde noodsituatie uitgaan. Dat zijn uitzonderingssituaties waarbij de arts en vrouw in overleg mogen afwijken van de bedenktijd. Probleem is dat de wet deze noodsituaties niet vast omschrijft. In de praktijk komt het overigens nauwelijks voor dat een abortus wordt gevraagd na een verkrachting.

Dijkstra diende vlak voor het verkiezingsreces nog een initiatiefwetsvoorstel in om de verplichte bedenktijd sowieso af te schaffen. De arts en de betrokken vrouw kunnen dan wel samen een tijd afspreken om de zwangerschapsbeëindiging te overdenken. Een meerderheid van de Kamer nam ook een motie aan dat het kabinet opriep de bedenktijd af te schaffen. Het demissionaire kabinet kan hier niet meer mee aan de slag.

De twee regeringspartijen botsen bijna altijd over medisch-ethische kwesties, zoals over euthanasie voor mensen die vinden dat hun leven voltooid is. De afgelopen kabinetsperiode vonden de coalitiepartijen elkaar juist ook op onderwerpen zoals asielzoekers en het milieu.

Door: ANP