Nederlanders positief over seksuele gezondheid en rechten, maar hebben ook zorgen
2 september 2024 om 09:01
< 1 min lezen

Nederlanders positief over seksuele gezondheid en rechten, maar hebben ook zorgen

De opvattingen van Nederlanders over seksuele gezondheid en rechten in ons land zijn veelal positief, maar er zijn ook zorgen. Zo is het grootste deel van de Nederlanders voor consent vragen, moet seksuele voorlichting op school verplicht zijn en ligt de keuzevrijheid voor abortuszorg bij de vrouw. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de afname van anticonceptiegebruik, blijft het aantal gevallen van seksueel geweld hoog en is ervaren veel lhb-personen veel negativiteit over hun seksuele oriëntatie. Dit en meer blijkt uit de Monitor Seksuele Gezondheid 2023 van kenniscentrum Rutgers.

Veel Nederlanders vinden keuzevrijheid belangrijk, maar er zijn ook zorgen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten. Zo gebruiken jongeren steeds minder vaak een condoom – zelfs bij onenightstands of losse partners. 43 procent van de mannen en 56 procent van de vrouwen gebruikte geen condoom bij hun laatste onenightstand.

Minder vrouwen gebruiken pil, meer een spiraal

Ook neemt het pilgebruik af. In zes jaar tijd is het gebruik van de anticonceptiepil met 6 procent gedaald naar 24 procent. Wel gebruiken meer vrouwen een spiraal. In 2017 had 17 procent een spiraal laten zetten, tegenover 21 procent in 2023.  Een op de drie vrouwen die helemaal geen anticonceptiemiddel meer gebruikt, doet dit vanwege de hormonen.

Het aantal gevallen van seksueel geweld is nog altijd onverminderd hoog. Seksueel geweld is door 24 procent van de vrouwen en 5 procent van de mannen ervaren. Bij de meesten gebeurde dit toen ze tussen de 18 en 21 jaar oud waren.

Uitschelden

Ongeveer 25 procent van de lhb-personen van 25 jaar en ouder is in 2023 uitgescholden vanwege de seksuele oriëntatie. 20 procent is gepest en 10 procent bedreigd.

“Goed beleid vraagt om kennis over monitoring van seksuele gezondheid. Zeker in tijden van toenemende desinformatie. Het is dan ook cruciaal dat het kabinet blijft investeren in seksuele gezondheid en rechten.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Kraamzorg

    Waar worden de meeste kerstkindjes geboren?

    27 december 2024 om 14:58
    • Kraamzorg

    Voedselallergieën beter te diagnosticeren dankzij nieuwe inzichten

    27 december 2024 om 13:19