Een speciale keuzehulp genaamd VISOR moet rokers helpen om te stoppen met roken. De keuzehulp is ontwikkeld door Onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) en beoogt rokers te helpen om een stopmethode te kiezen die werkt. Dit meldt Maastricht University.
Omdat dit jaar het eigen risico vervalt bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s zullen steeds meer mensen een dergelijk programma willen volgen. Het aantal mensen dat dit doet, is enorm aan het stijgen. In 2018 vroegen minstens veertigduizend mensen bij hun zorgverzekeraar een vergoeding aan voor een stoppen-met-rokencursus.
Stoppen met roken: speciale keuzehulp voor passende stopmethode
Je kunt op veel verschillende manieren stoppen met roken: met pleisters, kauwgom, 1-op-1 begeleiding, stoppen in een groep of stoppen zonder hulp. Maar niet alles werkt bij iedereen. Hoe kies je dan voor een passende stopmethode? Deze vraag was aanleiding voor de onderzoekers om een speciale keuzehulp te ontwikkelen. "We gaan ervan uit dat rokers eerder stoppen met roken als ze een methode kiezen die bij hen past", legt de Maastrichtse onderzoeker Thomas Gültzow uit. "Stel dat je ervoor kiest om in een groep te stoppen maar niet graag persoonlijke dingen met andere mensen deelt, dan is dat waarschijnlijk ook niet succesvol. Dat is precies de reden waarom de keuzehulp mensen helpt hun eigen voorkeuren te identificeren en vervolgens een geschikte methode te vinden."
De keuzehulp staat nu online. Gebruikers kunnen meedoen aan het wetenschappelijk onderzoek waarmee de UM en de UvA de keuzehulp gaan evalueren.
Door: Nationale Zorggids