Nederland telt steeds minder rokers. In 2022 stak minimaal 17,1 procent van de Nederlanders af en toe een sigaret op, voor corona lag dit percentage op 19,5 procent. Onder tieners is deze positieve trend niet zichtbaar. Zij kampen juist steeds vaker met een nicotineverslaving. Dit concludeert Independer op basis van de meest recente data van de GGD, het CBS en het RIVM, meldt Independer.
Volgende maand begint Stoptober, de maand die in het teken staat van stoppen met roken. “Vooral voor tieners is deze jaarlijks terugkerende campagne in oktober hard nodig”, zegt Bas Knoppers van Independer. “In 2022 rookte minstens 1,7 procent van de kinderen van 12 tot 16 jaar. In het jaar vóór corona ging het om 0,9 procent. Ook tieners van 16 tot 20 jaar oud grijpen steeds vaker naar een sigaret. 15,2 procent as in 2022 verslaafd terwijl het in 2019 nog ging om 12,8 procent. Een zorgwekkende toename.”
Vapegedrag tieners
Tussen 2020 en 2022 is ook het vapen flink toegenomen binnen alle leeftijdscategorieen in Nederland. Waar in 2022 nog 0,8 procent van de mensen aangaf te vapen was dit vorig jaar tenminste 2,5 procent. Onder de groep 16- tot 20-jarigen is dit zelfs tien keer hoger dan 2 jaar ervoor. Van deze groep vapete in 2020 0,6 procent en in 2022 zou dat volgens het CBS gaan om zeker 6,6 procent.
Stoppen met roken makkelijker gemaakt
Knopperts is erg verbaasd over het stijgende aantal rokende jongeren. “Er zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet om stoppen met roken juist makkelijker te maken. Zo wordt professionele begeleiding inmiddels volledig vergoed vanuit de basisverzekering én is er sinds 2020 zelfs geen eigen risico meer. Er is dan ook geen financiële drempel meer om te stoppen met roken.” Per jaar wordt sowieso één poging om te stoppen vergoed. Bij wie dat niet lukt of wie een alternatieve behandeling zoekt, kan bij de zorgverzekeraar controleren of die daarvoor dekking biedt.
Door: Nationale Zorggids