De Hartstichting kent samen met ZonMw 500.000 euro toe aan vijf nieuwe onderzoeken die meer kennis gaan opleveren over hart- en vaatziekten bij vrouwen. Deze investering vindt plaats binnen het Kennisprogramma Gender & Gezondheid van ZonMw dat is opgezet om de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen te verminderen.
“We willen de kennisachterstand rondom hart- en vaatziekten bij vrouwen zo snel mogelijk inhalen. Om de ziektebeelden bij vrouwen eerder te herkennen én de zorg voor vrouwen te verbeteren”, licht Floris Italianer (directeur van de Hartstichting) de investering toe.
De subsidieronde van ZonMw was erop gericht om een goed overzicht te krijgen van de grote hoeveelheid informatie die wetenschappers tot nu toe hebben gevonden over man-vrouwverschillen, om al deze kennis te bundelen en er conclusies uit te trekken. Die inzichten worden gedeeld met artsen en onderzoekers, zodat de zorg voor vrouwen ook echt verbetert. Ook wordt zo duidelijk welke kennis nog ontbreekt en waar nieuw onderzoek voor nodig is.
Binnen deze nieuwe toekenning wordt onderzoek gedaan naar vijf onderwerpen die artsen en wetenschappers meer inzicht moeten bieden in hart- en vaatziekten bij vrouwen, zodat zij sneller en beter geholpen kunnen worden. De subsidie is toegekend aan vijf wetenschappers. Hester den Ruijter van het UMC Utrecht doet onderzoek naar het eerder opsporen van hartfalen en Maryam Kavousi van het Erasmus MC doet onderzoek naar het eerder opsporen en beter behandelen van problemen met kleine bloedvaatjes in het hart.
Paula Mommersteeg van de Universiteit Tilburg krijgt een subsidie om te onderzoeken wat de invloed van angst en depressie is op hartziekten bij vrouwen. Jeanine Roeters van Lennep, tevens van het Erasmus MC, kan met het geld bekijken wat de werking is van preventieve medicijnen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. En tot slot krijgt Joke Korevaar van NIVEL een subsidie voor haar onderzoek naar gezonder leven bij vrouwen na de overgang met verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Door: Redactie Nationale Zorggids