Normal_medicijnen

Statines zijn cholesterolverlagende medicijnen die dagelijks door ruim anderhalf miljoen Nederlanders worden gebruikt. Statines remmen het vermogen van spiercellen om energie te produceren. Twintig procent van de mensen die de medicijnen gebruikt heeft daardoor last van spierpijn. Onderzoekers van het Radboudumc hebben nu ontdekt dat de niet-werkzame vorm van de statines die spierpijn veroorzaakt. Die vinding opent de weg naar nieuwe mogelijkheden om de spierpijn te verminderen of te voorkomen, zo meldt het Radboudumc. 

Op dit moment behoren statines tot de medicijnen die het meest worden voorgeschreven. Statines verlagen het cholesterol in het bloed, waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt. In Nederland zijn simvastatine en atorvastatine de meest gebruikte statines. Daarnaast worden ook pravastatine, fluvastatine en rosuvastatine gebruikt. Vrijwel iedereen met verhoogd risico op hart- en vaatziekten gebruikt statines. De meest voorkomende bijwerking van statines is spierpijn. Verreweg de grootste groep slikkers (twintig procent van alle gebruikers) heeft last van spierpijn zonder spierschade. De onderzoekers hebben nu ontdekt dat het medicijn de functie van de mitochondriën remt. 
 
“In het lichaam komen statines in twee chemische vormen voor; als zuur en als lacton," legt onderzoeker Tom Schirris uit. "Beide vormen kunnen in elkaar overgaan, maar alléén de zuurvorm zorgt voor de cholesterolverlaging. De lactonvorm doet dat niet. De spierklachten ontstaan doordat de lactonvorm de werking van de mitochondriën aantast. Mitochondriën zijn de energiecentrales van de cel. Ze zetten voeding om in biobrandstof voor onze cellen. 
 
Daarnaast hebben de onderzoekers ook ontdekt dat de statines ophopen in de spier gedurende de behandeling. "De stapeling van statines draagt verder bij aan de remming van de optimale werking van de mitochondriën," aldus onderzoeker Frans Russel.
 
© Nationale Zorggids