Normal_bacterie_kweek_kweken

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en Wageningen UR gaan hun expertise op het gebied van antibioticaresistentie concentreren. Hiervoor is een virtueel onderzoekscentrum van Nederlandse kennisinstellingen opgericht: het Netherlands Center for One Health – AntiMicrobialResistance (NCOH-AMR). Dit meldt de Universiteit Utrecht. 

Het NCOH-AMR vormt de basis voor wat een kwalitatief hoogwaardig consortium met topexpertise op het gebied van antibioticaresistentie moet gaan worden. Nederlandse kennisinstellingen willen hiermee een wezenlijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van oplossingen voor het wereldwijd groeiende probleem van antibioticaresistentie.
 
Het onderzoekscentrum streeft ernaar om multidisciplinair onderzoek te doen naar alle aspecten van antibioticaresistentie, zoals fundamenteel en epidemiologisch onderzoek en klinische studies. De strategische onderzoeksagenda kent zes concrete oplossingsrichtingen: ontwikkeling van nieuwe antibiotica, alternatieve behandelmethodes, verbeterde diagnostiek, infectiepreventie, beter antibioticumgebruik en vaccinatie. Naast de samenwerking tussen UMC Utrecht, Universiteit Utrecht en Wageningen UR worden er op deelgebieden ook met andere Nederlandse kennisinstellingen formele samenwerkingsverbanden gerealiseerd.
 
NCOH-AMR maakt onderdeel uit van het in oprichting zijnde Netherlands Center for One Health (NCOH), dat leidende academische instituten samenbrengt met andere toonaangevende partijen. Hierdoor wordt een open innovatienetwerk gecreëerd dat kan inspelen op One Health-kansen en -risico’s.
 
© Nationale Zorggids