Het Brandwondencentrum van het Groningse Martini Ziekenhuis gaat onderzoek doen naar de inzet van een virtual realitybril tegen pijn bij brandwonden. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een donatie van de Vriendenloterij, die 147.000 euro beschikbaar heeft gesteld. Dat meldt het Martini Ziekenhuis.
Patiënten met brandwonden die pijnlijke verbandwisselingen moeten ondergaan zijn mogelijk gebaat met een virtual realitybril. Hierdoor hoeft er minder of geen pijnstilling meer gebruikt te worden. De subsidie werd aangevraagd door klinisch psycholoog Kirsten Lamberts. 'Ik ben er echt heel erg blij mee. De werking van de bril is tijdens eerder onderzoek op ons brandwondencentrum al aangetoond. We weten dat beelden een enorme invloed op onze hersenen hebben, en daarmee sterk onze gevoelens en denkpatronen beïnvloeden.'
Als de patiënt de bril op heeft wordt hij een virtuele wereld 'ingezogen', een effect dat bekend staat als 'immersiveness'. Door dit effect heeft een patiënt minder of helemaal geen medicatie meer nodig tijdens de verbandwisselingen. 'En dat veroorzaakt op zijn beurt ook weer een sterk psychologisch effect. Pijn en stress versterken elkaar en omdat de verbandwisselingen steeds weer terugkomen en pijnlijk zijn, zien patiënten er vaak erg tegenop. De virtual realitybril is een bijzonder krachtig middel om die negatieve spiraal te doorbreken', aldus de psycholoog.
Omdat veel patiënten van het brandwondencentrum kinderen zijn en omdat het mogelijk is in de virtuele wereld van de bril een spel te spelen, zal het onderzoek zich in eerste instantie op hen richten. Het gebruik van de virtual realitybril sluit aan bij de ambitie van Brandwondencentrum Groningen om een verbandwisselkamer speciaal voor kinderen te realiseren.
© Nationale Zorggids