Het aantal collectieve zorgverzekeringen blijft ook in 2024 verder afnemen. Volgens onderzoek van Nivel zijn er dit jaar nog 39.561 collectieve zorgverzekeringen, een daling van 11,4 procent ten opzichte van 2023. In vergelijking met 2016 is dat aantal zelfs met 38,3 procent afgenomen. De meeste collectieve zorgverzekeringen worden aangeboden via werkgevers. Dit type verzekering biedt vaak op maat gemaakte zorginhoudelijke afspraken voor specifieke doelgroepen. Hoewel de collectiviteitskorting op de basisverzekering sinds januari 2023 is afgeschaft, kunnen verzekeraars nog wel korting bieden op aanvullende pakketten. Dit meldt het Nivel.
Sinds de afschaffing van de collectiviteitskorting op de basisverzekering in 2023, zijn zorgverzekeraars alleen nog in staat om kortingen te bieden op aanvullende zorgverzekeringen. Dit heeft geleid tot een verdere afname van het aantal collectieve verzekeringen. Desondanks blijft meer dan de helft van de Nederlandse bevolking in 2024 collectief verzekerd, waarbij de meeste mensen dit via hun werkgever regelen.
Zorginhoudelijke afspraken
Ondanks het afschaffen van de collectiviteitskorting, blijven zorginhoudelijke afspraken bestaan voor het merendeel van de collectieve zorgverzekeringen. Voor 85,8 procent van de collectieve zorgverzekeringen zijn er afspraken gemaakt met betrekking tot de basisverzekering, terwijl dit voor de aanvullende verzekering zelfs op 98 procent ligt. Deze afspraken kunnen variëren van vergoedingen voor fysiotherapie tot preventie- en leefstijlprogramma’s en korting op de premie.
Verschillende afspraken voor verschillende doelgroepen
Uit interviews met zorgverzekeraars, gemeenten en een werkgever blijkt dat de afspraken vaak afhankelijk zijn van de doelgroep. Zo worden er bijvoorbeeld bij collectieve zorgverzekeringen voor gemeenten, gericht op sociale minima, afspraken gemaakt over vergoedingen van zorg en het eigen risico. Voor werkgevers wordt de nadruk gelegd op het voorkomen van verzuim en het bevorderen van de gezondheid van werknemers.
Preventie- en leefstijlprogramma’s spelen een belangrijke rol binnen de collectieve zorgverzekeringen. In 60 procent van de gevallen zijn deze programma’s opgenomen in de afspraken. Zorgverzekeraars geven aan dat veel van deze programma’s bewezen effectief zijn, al is het niet altijd duidelijk of alle programma’s als zodanig worden erkend door de overheid.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky