Rechters pakken incassokosten door zorgverzekeraars aan

De vier grootste verzekeraars van ons land hebben jarenlang onterecht incassokosten in rekening gebracht bij klanten met betalingsachterstanden. Uit recente uitspraken van verschillende rechtbanken blijkt dat de algemene voorwaarden van Menzis, VGZ, Zilveren Kruis en CZ niet duidelijk genoeg waren. Daardoor voldeden ze niet aan de wettelijke eisen voor het opleggen van extra kosten. Hoewel de verzekeraars beweren dat ze zich aan de wettelijke normen hielden, hebben ze per 2024 de formulering van het incassobeding in hun algemene voorwaarden aangepast. Dit meldt NOS. 

Volgens schuldenexpert André Moerman bevatten de algemene voorwaarden van de zorgverzekeraars vage bepalingen. Zo werd niet duidelijk vermeld wat de hoogte van de incassokosten zou zijn of dat er eerst een kosteloze aanmaning zou worden gestuurd. Door deze gebrekkige informatie hebben kantonrechters in meerdere zaken de incassokosten afgewezen.

Heldere en transparante voorwaarden

Hoogleraar consumentenrecht Charlotte Pavillon bevestigt dat verschillende rechtbanken eenzelfde lijn trekken in hun uitspraken: algemene voorwaarden moeten helder en transparant zijn. Zorgverzekeraars mogen facturen sturen voor zaken die afwijken van de wet.

Geen jurisprudentie

De uitspraken hebben momenteel alleen betrekking op de specifieke gevallen die voor de rechter zijn gekomen. Toch suggereert Moerman dat alle consumenten die onterecht incassokosten hebben betaald, deze mogelijk kunnen terugvorderen. Er is echter nog geen jurisprudentie van hogere rechters over deze kwestie, waardoor de uitkomst per rechtbank kan verschillen, aldus Pavillon.

Overigens is het zorgverzekeraars wel toegestaan om incassokosten in rekening te brengen, mits dat duidelijk in de algemene voorwaaarden staat vermeld.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky