Innovaties in de zorg bekroond: prijs voor slimme scanner en koud plasma

Tijdens de finaleavond van de Zorgvernieuwer van het Jaar op 1 oktober in Arnhem heeft Coöperatie VGZ prijzen uitgereikt aan baanbrekende zorginitiatieven. Het Maastricht UMC+ is uitgeroepen tot Zorgvernieuwer van het Jaar en heeft een cheque van 10.000 euro ontvangen voor hun innovatieve scanner die binnen 30 seconden huidkanker kan opsporen, wat biopten overbodig maakt. Plasmacure is bekroond als Zorgvernieuwer van de Toekomst voor hun elektronische pleister die met koud plasma chronische wonden geneest. Dit initiatief ontving 5.000 en begeleiding van VGZ. Dit meldt VGZ.

Huidkanker is de meest voorkomende kankerdiagnose in ons land en steeds meer mensen krijgen de ziekte. De nieuwe scanner van het Maastricht UMC+ kan binnen 30 seconden verdachte plekjes van de meest voorkomende vorm van huidkanker op de huid beoordelen, wat een biopt en de lange wachttijd voor resultaten overbodig maakt. Deze technologie biedt een doorbraak in de diagnostiek van huidkanker en maakt vroege behandeling toegankelijker.

Chronische wonden sneller genezen met koud plasma

Plasmacures innovatieve elektronische pleister, PLASOMA, gebruikt koud plasma om de genezing van chronische wonden zoals diabetische voetwonden te bevorderen. Wondherstel kan hierdoor aanzienlijk versneld worden, wat niet alleen de levenskwaliteit van patiënten verbetert, maar ook tot 40 procent kostenreductie in de zorg kan opleveren. Dit is een essentiële ontwikkeling voor patiënten en de gezondheidszorg.

Duurzaamheid en gezondheid beloond

De Noordwest Ziekenhuisgroep en het digitale platform ‘Samen Kwiek’ wonnen prijzen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Het ziekenhuis reduceerde hun vleesgebruik, wat een aanzienlijke CO2-besparing opleverde. ‘Samen Kwiek’ verbindt zorgprofessionals en inwoners om welzijn en zorg beter te organiseren, wat bijdraagt aan het verkleinen van gezondheidsverschillen.

De prijzen werden toegekend door een combinatie van publieksstemmen en een vakjury, die gezamenlijk de innovaties bekroonden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne levinsky