De petitie van huisartsengroepen LHV, VPHuisartsen, De Bevlogen Huisarts en InEen tegen de nieuwe tarieven van de NZa, is al 25.000 keer ondertekend. Volgens de NZa staat de huisartsensector er echter financieel goed voor. De werkelijke kosten per behandeling zouden 2,6 procent lager zijn dan de tarieven, waardoor de bedragen waarvoor de huisartsen mogen factureren op 1 januari 2025 worden aangepast. Gemiddeld gaan de tarieven alsnog met 1,9 procent omhoog. De huisartsen vinden echter dat de NZa geen logische manier hanteert voor het vaststellen van de tarieven. Dit meldt Skipr.
Volgens de huisartsen wordt bekostiging nu nog gezien als sluitstuk en zou het juist het startpunt moeten zijn. De NZa kan rekenen op flinke kritiek van de beroepsgroep, want de berekening en keuzes die de toezichthouder voor de huisartsenzorg maakt snappen zij niet. Volgens de petitiemakers biedt terugkijken naar 2022 en omrekenen naar 2025 de huisarts niet de zekerheid en ruimte om meer praktijken of passende huisvesting te vinden.
Huisartsen op LinkedIn
Ook op LinkedIn zijn veel boze huisartsen die hun visie op de werkwijze van de NZa delen. ““Hé, ken jij toevallig nog iemand die… – 46 uur wil werken terwijl ie voor 36 betaald krijgt? – Kan rekenen op steeds meer taken en verantwoordelijkheden, maar wel lagere tarieven in de toekomst? – (Financieel) bestraft wil worden als ie meer doet? Nee? Vreemd….”, aldus huisarts in opleiding Jorrit de Vries. Volgens huisarts Bernard Leenstra is er een mismatch tussen de Excelsheets van de NZa en de werkelijkheid, waarbij huisartsen hun spreekuren zo vol mogelijk proppen om iedereen te kunnen zien, waardoor de kosten juist toenemen. En niet zoals de NZa dat ze meer consulten doen en daarmee meer geld verdienen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky