Prehabilitatie voor een darmkankeroperatie komt misschien niet in het basispakket van de zorgverzekering, maar patiënten in SJG Weert krijgen dit fitprogramma wél vergoed. St. Jans Gasthuis in Weert bood prehabilitatie al langere tijd aan, maar patiënten moesten hiervoor een eigen bijdrage betalen of kregen het verrekend met het aantal behandelingen binnen de aanvullende verzekering. Patiënten krijgen begeleiding bij het verbeteren van hun conditie en spierkracht, zodat zij er voor hun zware ingreep fitter voorstaan. Een fittere patiënt, versnelt het herstel en verkleint de kans op complicaties. Dit meldt SJG Weert.
Patiënten krijgen het prehabilitatieprogramma begeleiding om zelf hun conditie, spierkracht en mentale weerbaarheid te verbeteren voor hun darmoperatie. Hierbij is een fysiotherapeut, verpleegkundig specialist, diëtist, psycholoog en sportarts betrokken. Patiënten die roken kunnen hier onder begeleiding mee stoppen. Omdat een operatie en het herstel erna zwaar zijn en juist voor achteruitgang van spierkracht en conditie kunnen zorgen, is het goed om de startpositie voorafgaand aan de ingreep te verbeteren.
Hoog intensieve trainingen
Patiënten nemen na een intakegesprek waarbij een persoonlijk schema wordt gemaakt, bijvoorbeeld deel aan verschillende groepstrainingen voor spierkracht en uithoudingsvermogen of voor ademhalingsoefeningen. Het gaat om hoog intensieve trainingen die tweemaal per week plaatsvinden. We hopen dat dit programma in de toekomst ook bij andere ingrepen vergoed zal gaan worden. We zien dat patiënten het fijn vinden om iets te kunnen bijdragen aan hun eigen ziekteverloop”, aldus fysiotherapeut Janou van Wegberg.
Prehabilitatie bij darmkanker niet in basispakket
Zorginstituut Nederland oordeelde onlangs dat het programma voor mensen met darmkanker niet in het basispakket van de zorgverzekering komt. Hoogrisicopatiënten met darmkanker lopen met dit programma namelijk niet minder risico op ernstige complicaties. Ook toont prehabilitatie niet aan dat ze sneller herstellen na hun operatie of dat ze erna een betere kwaliteit van leven hebben. Hoewel multimodale prehabilitatie effectief kan zijn, is dat op basis van de beschikbare onderzoeken niet vast te stellen, aldus Zorginstituut Nederland. Omdat alleen bewezen effectieve zorg in het basispakket terechtkomt, kan dit programma hier vooralsnog niet in worden opgenomen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Franco Gori