Normal_oog_onderzoek_slechtziend

Een proef in Twente waarbij huisartsen samenwerken met optometristen, is een succes gebleken. Huisartsen hoeven patiënten nu niet direct door te verwijzen naar duurdere zorg in het ziekenhuis, maar krijgen hulp van optometristen om de patiënt van zorg te voorzien. Door de samenwerking zou maar 20 procent van de mensen alsnog naar het ziekenhuis worden gestuurd. Dit meldt Skipr.

Optometristen worden ingezet als schakel tussen de huisarts en het ziekenhuis. Zij kunnen de huisarts, die hoofdbehandelaar is, van hulp en adviezen voorzien. Hiermee kan de huisarts de patiënt in de meeste gevallen zelf behandelen. Zo hoeven veel minder mensen doorgestuurd te worden naar een ziekenhuis in de regio.

Minder zorgkosten

De proef besloeg in eerste instantie alleen Haaksbergen en Noord-Oost-Twente. Nadat dit een succes bleek, is dit uitgebreid tot heel Twente. Zorgverzekeraar Menzis is zeer te spreken over de proef. “We hadden er rekening mee gehouden dat 50 tot 60 procent van de geselecteerde patiënten zou worden doorgestuurd naar het ziekenhuis en dit is slechts 20 procent”, aldus Erik Veldboer, regiomanager zorginkoop bij Menzis. De zorgkosten zijn zo niet alleen lager, ook kan de wachttijd voor oogheelkundige zorg in beide ziekenhuizen in Twente verminderd worden.

De proef is mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Menzis, optometristen, oogartsen, Twentse Huisartsen Onderneming Oost Nederland (THOON en Federatie Eerstelijnszorg Almelo en omstreken (FEA).

Door: Redactie Nationale Zorggids