Het schrappen van kraamzorg uit het basispakket van de zorgverzekering is een slecht idee. Dat vinden de branche- en beroepsorganisaties in de geboortezorg ActiZ, BTN, KNOV en NbvK. Zij reageren hiermee op het voorstel van econoom Barbara Baarsma, die kraamzorg liever in de aanvullende verzekering ziet. Dat meldt Actiz.
Baarsma stelde dat hiermee 300 miljoen euro kan worden bespaard. Actiz vreest dat haar voorstel juist zal leiden tot hogere kosten, omdat kraamzorg een essentiële schakel is in de geboortezorgketen die zorgt voor een goede start van moeder en kind. Kraamverzorgenden zijn MBO 3 geschoolde zorgprofessionals en de goedkoopste groep zorgverleners in de geboorteketen. Als zij verdwijnen, zullen kraamvrouwen langer in het ziekenhuis verblijven en worden geholpen door duurdere verloskundigen. Volgens de beroepsorganisaties zal de geboortezorg hierdoor niet goedkoper worden. Uit onderzoek is gebleken dat kraamverzorgenden een signalerende functie hebben. Door tijdig in te springen bij complicaties kunnen grotere problemen worden voorkomen. Zonder kraamzorg wordt het risico dat problemen gemist worden te groot. Problemen die na de bevalling gesignaleerd worden door kraamverzorgenden variëren van het niet op gang komen van borstvoeding tot kindermishandeling.
Overigens vindt Actiz de discussie over efficiëntie van de geboortezorg een goede zaak. Al sinds 2010 zijn de partijen in de geboortezorg bezig om de kwaliteit van die zorg te verbeteren. 'We willen graag in gesprek met Barbara Baarsma op basis van feitelijke onderbouwing en het reeds ingezette landelijke beleid als uitgangspunt', aldus Actiz.
© Nationale Zorggids
) een soort verzekering opzetten en daar iedere maand een klein bedrag in de pot stoppen voor als je eens een auto-ongeluk krijgt of een open botbreuk of een andere onvoorziene omstandigheid waardoor je wel gebruik wil maken van de reguliere geneeskunde.
En dan zal ik misschien ook nog met een groep mensen (met gezond verstand en die niet voor elk wissewasje de dokter bezoeken, zich niet laten vaccineren en de koorts niet onderdrukken en zichzelf niet willen laten vergiftigen met dure chemokuren en geen malariatabletten gaan slikken voor verre reizen of zichzelf van top tot teen in de deet zetten, enz. Enz.
Ik zoek mijn gezondheid liever in gezonde dingen dan de medische malle mollen/pharmasuetische industrie maand in maand uit te spekken. En met dat geld wat ik dan iedere maand uitspaar, ruim 1200 euro per jaar, kan ik best zelf de kraamhulp betalen of eens een pootje in het gips laten zetten.
Laat iedereen zelf bepalen waarvoor hij/zij verzekerd wil zijn en anders huur je een kraamhulp in voor een weekje. De zorgkosten reizen de pan uit. Iedere maand moet ik ruim 100 euro zorgpremie betalen voor wat? Ik maak geen gebruik van de zorg en medicijnen/vaccinaties etc.
Denk dat we langzaamaan op eigen benen moeten gaan leren staan en je eigen hersens laten werken ipv dat je op de hersens van een ander vertrouwd. Kraamhulp is goed, voor de mensen die daar behoefte aan hebben. Ik ben blij dat ik kraamhulp had vlak na mijn bevalling maar ben geen voorstander van al die basisverzekeringen.
Ik vind het een goed idee. De gezondheidszorg is meer dan ziek. De ouders ook, maar komen wellicht tot inkeer en tot 'eigen bevallen'. Zal nog wel even duren.
waarvoor zijn we straks WEL nog standaard verzekerd? ik ben nu al om te beginnen elke maand 10 tallen euro's extra kwijt aan medicijnen. om over de rest nog maar te zwijgen...
Teken de petitie: Hou kraamzorg in het basispakket. Goede zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn!!! www.kraamzorg.petities.nl
Ik heb mijn kinderen in het buitenland, in een ziekenhuis, gekregen. In dat land is er geen kraamzorg. Mijn man werkte en mijn familie zat in Nederland. Ik was gezond en ben de dag na de bevalling naar huis gegaan, heb mijn boodschappen gehaald en heb mijn kind(eren) verzorgd etc. Ik vond het normaal en begrijp eerlijk gezegd de ophef niet.