Logo_logo_actiz

Het schrappen van kraamzorg uit het basispakket van de zorgverzekering is een slecht idee. Dat vinden de branche- en beroepsorganisaties in de geboortezorg ActiZ, BTN, KNOV en NbvK. Zij reageren hiermee op het voorstel van econoom Barbara Baarsma, die kraamzorg liever in de aanvullende verzekering ziet. Dat meldt Actiz.

Baarsma stelde dat hiermee 300 miljoen euro kan worden bespaard. Actiz vreest dat haar voorstel juist zal leiden tot hogere kosten, omdat kraamzorg een essentiële schakel is in de geboortezorgketen die zorgt voor een goede start van moeder en kind. Kraamverzorgenden zijn MBO 3 geschoolde zorgprofessionals en de goedkoopste groep zorgverleners in de geboorteketen. Als zij verdwijnen, zullen kraamvrouwen langer in het ziekenhuis verblijven en worden geholpen door duurdere verloskundigen. Volgens de beroepsorganisaties zal de geboortezorg hierdoor niet goedkoper worden. Uit onderzoek is gebleken dat kraamverzorgenden een signalerende functie hebben. Door tijdig in te springen bij complicaties kunnen grotere problemen worden voorkomen. Zonder kraamzorg wordt het risico dat problemen gemist worden te groot. Problemen die na de bevalling gesignaleerd worden door kraamverzorgenden variëren van het niet op gang komen van borstvoeding tot kindermishandeling.

Overigens vindt Actiz de discussie over efficiëntie van de geboortezorg een goede zaak. Al sinds 2010 zijn de partijen in de geboortezorg bezig om de kwaliteit van die zorg te verbeteren. 'We willen graag in gesprek met Barbara Baarsma op basis van feitelijke onderbouwing en het reeds ingezette landelijke beleid als uitgangspunt', aldus Actiz.

© Nationale Zorggids