Normal_normal_download__1_papier_stapel

De doorlooptijd van een diagnose behandeling combinatie (DBC)-traject mag vanaf volgend jaar maximaal 120 dagen duren. Hierdoor krijgen zorgaanbieders en zorgverzekeraars eerder inzicht in de kosten van feitelijk verleende zorg. Dat meldt het expertisecentrum DBC Onderhoud.

De maximale doorlooptijd van DBC-zorgproducten kan nu nog oplopen tot een jaar. Met een kortere doorlooptijd van vier maanden kunnen zorgaanbieders de afgesloten trajecten sneller declareren bij de zorgverzekeraar. Als gevolg hiervan neemt het aantal nog openstaande trajecten en werkzaamheden in het ziekenhuis af, waardoor het voor de ziekenhuizen makkelijker wordt om hun productie in de boeken te verantwoorden.

Door verschillende partijen is aangedrongen op de doorlooptijdverkorting. De kortere doorlooptijd heeft vooral gevolgen voor een aantal vormen van chronische zorg. Om die reden zijn enkele aanpassingen doorgevoerd in de DBC-productstructuur voor onder andere geriatrische revalidatiezorg en complex chronisch longfalen.

De introductie van een kortere doorlooptijd valt samen met de komst van integrale tarieven. In dit tarief zitten zowel de kosten van het ziekenhuis als het honorarium van de medisch specialist. De verdeling van kosten en honoraria binnen een ziekenhuis wordt overgelaten aan de instellingen zelf.

In de nieuwe DBC's voor 2015 zijn ook de nieuwe regels voor de vergoeding van dure geneesmiddelen opgenomen. In de huidige situatie moet een geneesmiddel minstens 10.000 euro per patiënt per jaar te kosten om als zogenoemde add-on aan een zorgproduct te kunnen worden gekoppeld. De NZa heeft besloten dat vanaf 2015 zorgaanbieders en zorgverzekeraars zelf een gezamenlijke aanvraag kunnen indienen om een geneesmiddel als een add-on te declareren, waarmee de kostendrempel van 10.000 euro komt te vervallen.

© Nationale Zorggids