Een petitie tegen het verdwijnen van de jeugd-ggz uit de zorgverzekeringswet is inmiddels door 75 duizend mensen ondertekend. De initiatiefnemers van de petitie hebben grote zorgen over de gezondheidszorg voor kinderen met psychische ziektes. Zij willen niet dat de verantwoordelijkheid voor de jeugd-ggz vanuit de zorgverzekeringswet wordt overgedragen aan de gemeenten. Dat meldt de NOS.
In 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor de geestelijke gezondheidszorg aan jongeren. Ze krijgen daarvoor geld dat nu nog naar de zorgverzekeraars gaat. In oktober werd door de Tweede Kamer een nieuwe Jeugdwet aangenomen, waarin dit wordt geregeld. Volgens de initiatiefnemers van de petitie bestaat de mogelijkheid dat de Eerste Kamer de wet alsnog afwijst. De vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Eerste Kamer zal morgen vergaderen over de problematiek.
De petitie is ondertekend door tienduizenden ouders, vele duizenden zorgprofessionals, meer dan 1000 huisartsen, honderden schooldirecties en meer dan 1000 hoogleraren. De petitie is een initiatief van specialisten uit de jeugdgezondheidszorg, waaronder enkele kinder- en jeugdpsychiaters. Zij vinden dat de zorg voor psychische aandoeningen als anorexia en depressie niet thuishoren bij de gemeente. 'Deze problematiek vraagt om specialistische gezondheidszorg', aldus de initiatiefnemers.
In de nieuwe Jeugdwet zijn jongeren afhankelijk van hoe de gemeenten de zorg gaan inrichten. De sector is bang dat dit kan leiden tot rechtsongelijkheid en grote onzekerheid bij patiënten of het niet of te laat bieden van de noodzakelijke jeugd-ggz.
© Nationale Zorggids