In Europa worstelen medewerkers met het effectief omgaan met werkstress. Maar liefst 52 procent van de medewerkers kan moeilijk omgaan met werkstress dat voornamelijk voortkomt uit een te hoge werkdruk. Dit blijkt uit het onderzoek van Effectory International dat onlangs is uitgevoerd onder 46 Europese multinationals, waaronder van 27 multinationals het hoofdkantoor gevestigd is in Nederland. Dit meldt Effectory B.V.
Medewerkers worstelen met werkstress omdat er op dit moment een te hoge stressbeleving onder medewerkers heerst. "De stijging van stress wordt recentelijk veroorzaakt door een onevenwichtige werk-privébalans en een te hoge werkdruk", stelt Rogier van de Werf, consultant van Effectory International. "Medewerkers worstelen met een constant en snel veranderende werkomgeving. Minder dan de helft van de medewerkers ervaren hun werk-privébalans als goed. De meerderheid van de medewerkers geeft aan dat de werkdruk te hoog ligt".
Tijdens de economische onrust werden veel organisaties gedwongen het aantal medewerkers tot het minimum te beperken. Hoewel vandaag de dag de economie weer lijkt aan te trekken, kiezen veel organisaties er voor om het aantal medewerkers niet uit te breiden. Het gevolg hiervan is dat de werkdruk toeneemt. Het is echter van groot belang voor organisaties om te sturen op balans. De lange termijn gevolgen van te veel werkstress, een te hoge werkdruk en een onevenwichtige werk-privébalans variëren van een verlaagde fysieke vitaliteit, psychologische stress, burnouts, langdurige ziekte en verminderde effectiviteit.
© Nationale Zorggids