Normal_14008420040010_1

(Novum) - Het kabinet moet de loonbelastingverklaring afschaffen, stelt uitzendkoepel ABU vrijdag voor. Dat zou de administratieve last voor met name uitzendbureaus flink kunnen terugbrengen. De regeldruk voor uitzendondernemingen is nu namelijk drie keer zo hoog als gemiddeld voor ondernemingen, blijkt uit onderzoek van Panteia.

Als de loonbelastingverklaring vervalt dan scheelt dat veel tijd en geld, redeneert de ABU. Nu moet de verklaring voor elk dienstverband worden ingevuld. "Jaarlijks gaan er 750 duizend uitzendkrachten aan de slag", illustreert directeur Jurriën Koops. "Dat levert jaarlijks heel veel personeelsmutaties op."

Het voorstel van de ABU behelst dat uitzendbureaus er standaard vanuit gaan dat ze de loonheffingskorting op de uitzendkracht mogen toepassen. Alleen wanneer dat niet zo is, zal de uitzendkracht dat zelf moeten aangeven. "Hiermee wordt onnodige bureaucratie vermeden."

De uitzendkoepel pleit in het algemeen voor meer maatwerk voor de branche door het kabinet. Het kabinet zou bij elke nieuwe wet- en regelgeving van tevoren moeten toetsen wat de consequenties zijn voor flexibele arbeidscontracten. Kleine veranderingen in wet- en regelgeving hebben nu namelijk direct grote gevolgen voor de lasten van uitzendbureaus. Bij het uitwerken van de plannen om in 2017 voor omgerekend tweeënhalf miljard euro minder regellasten te hebben voor het bedrijfsleven, zou het kabinet bovendien specifieke aandacht moeten hebben voor uitzenders.