Vrouwen met een flexibel contract lopen een groot risico om gediscrimineerd te worden vanwege hun zwangerschap of pril moederschap. Dat stelde het College voor de Rechten van de Mens maandag na analyse van het tijdelijk Meldpunt Zwangerschapsdiscriminatie. De FNV wil strengere controles en ook ABU, vereniging van intermediairs op de arbeidsmarkt, zegt dat werkgevers en uitzendbureaus hun verantwoordelijkheid moeten nemen om zwangerschapsdiscriminatie te voorkomen. Dit melden FNV en ABU.
Uit het onderzoek bleek dat tijdelijke contracten bij zwangere vrouwen niet werden verlengd of uitzendcontracten werden verbroken. In 1 op de 8 gevallen gaf de werkgever toe dat de zwangerschap de reden hiervan was. Zakaria Boufangacha van FNV: “Zwangere vrouwen zijn de dupe van de doorgeslagen flexibilisering. Maar discriminatie bij zwangerschap is bij wet verboden en zou veel strenger gecontroleerd moeten worden door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.”
De vorige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft afgelopen voorjaar een actieplan zwangerschapsdiscriminatie gelanceerd, maar dat actieplan is volgens de FNV te slap. “Er wordt in dat actieplan té veel nadruk gelegd op voorlichting aan de zwangere vrouw terwijl die op dat moment wel wat anders aan haar hoofd heeft. Bovendien ligt het probleem niet bij de zwangere vrouw, maar bij werkgevers die stelselmatig de wet overtreden”, aldus Boufangacha.
Directeur Jurrien Koops van ABU: “Veertig procent van alle uitzendkrachten is vrouw. Dat geeft de uitzendbranche een grote verantwoordelijkheid. ABU heeft speciale gedragsregels om discriminatie te voorkomen, we organiseren workshops en webinars over het onderwerp en we voorzien ABU-leden van informatie, waardoor zij binnen hun bedrijf dit onderwerp bespreekbaar houden en op die manier kunnen leren. ABU-leden moeten tot slot kunnen aantonen dat ze een beleid hebben om discriminatie te voorkomen.”
Door: Redactie Nationale Zorggids