Normal_notities__papieren__administratie__boekhouding__rapporten

Zorgprofessionals uit zeven verschillende beroepsgroepen gaan vanaf volgende week de bureaucratie te lijf. Met steun van het ministerie van volksgezondheid gaan zij - samen met verzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders - vaststellen welke regels binnen hun vakgebied kunnen worden geschrapt en wat er nodig is om dat te realiseren. Dat meldt (Ont)Regel de Zorg. 

De zogenaamde ‘schrap- en verbetersessies’ komen voort uit het initiatief (Ont)Regel de Zorg, dat huisartsenactiecomité Het Roer Moet Om (HRMO) vorig jaar heeft genomen samen met ledenorganisatie en dienstverlener VvAA. Uit dit traject kwam naar voren dat zorgverleners gemiddeld 40 procent van hun tijd kwijt zijn aan administratie. In maart moeten de eerste concrete resultaten met en door het ministerie worden besproken.

Gesteund door het ministerie van volksgezondheid gaan zeven beroepsgroepen een eigen actieagenda opstellen. Medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, apothekers, psychiaters en wijkverpleegkundigen steken in januari, februari en maart de koppen bij elkaar in ruim twintig ‘schrap- en verbetersessies’ om concrete schrapsuggesties te formuleren mét de bijbehorende verbeterplannen. Het gaat om realiseerbare plannen die direct verschil maken voor de patiënt en de zorgverlener. In maart zullen de eerste resultaten worden teruggekoppeld. Dinsdag 30 januari zal minister Hugo de Jonge bij VvAA het startsein geven voor de schrap – en verbetersessies.

In het kader van het initiatief (Ont)Regel de Zorg heeft een denktank van enthousiaste academici vorig jaar in kaart gebracht hoeveel tijd zorgverleners kwijt zijn aan administratie. Het resultaat: gemiddeld 40 procent van de werktijd van een zorgverlener gaat op aan administratie. De administratieve taken gaan ten koste van de tijd voor de patiënt. Bovendien blijkt dat zorgverleners vaak niet weten waarom ze bepaalde zaken registreren. Het gevoel tijd te verspillen aan onzinnige rompslomp vinden zorgverleners extra frustrerend.

Door: Redactie Nationale Zorggids