RegioPlus: 'Bezuinigingen dreigen personeelstekorten fors te vergroten'

De aangekondigde bezuinigingen van het Ministerie van Volksgezondheid in 2026 en 2027 hebben serieuze gevolgen voor de zorgsector. RegioPlus, de vereniging van 12 regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn, waarschuwt dat de halvering van het budget voor arbeidsmarktbeleid zal leiden tot een verslechtering van de instroom, opleiding en het behoud van zorgmedewerkers. De organisatie doet een dringende oproep aan het kabinet om deze bezuinigingen terug te draaien en te blijven investeren in de transformatie van werk binnen zorg en welzijn. Dit meldt RegioPlus.

Volgens berekeningen van RegioPlus zal het personeelstekort in de zorg door deze bezuinigingen in vier jaar tijd met 100.000 mensen toenemen. Dit tekort kan oplopen tot 180.000 op de langere termijn. Dit komt omdat er minder middelen zijn om te investeren in vitaliteit, opleidingen en het behoud van medewerkers. In combinatie met de toenemende vergrijzing en de complexiteit van de zorgvraag, zal dit een ernstige druk leggen op de kwaliteit van zorg en het werkplezier van medewerkers, waarschuwt RegioPlus.

Daarnaast zullen regionale en landelijke projecten, die gericht zijn op het aantrekken en behouden van zorgmedewerkers, stil komen te liggen. RegioPlus benadrukt dat structurele en betrouwbare financiering essentieel is om de maatschappelijke opgave in de zorg aan te pakken. Het gebrek aan loopbaanmogelijkheden is nu al een belangrijke vertrekreden voor zorgmedewerkers. Het verbeteren van het toekomstperspectief en werkplezier is daarom cruciaal om te zorgen dat meer mensen voor de zorg blijven kiezen en dat huidige medewerkers behouden blijven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky