Minder medicijnen, hetzelfde effect: slimmer voorschrijven in de zorg

Verschillende ziekenhuizen en artsen in Nederland onderzoeken hoe ze medicijnen uit het basispakket effectiever kunnen voorschrijven. Dit houdt in dat patiënten dezelfde gezondheidsvoordelen krijgen met minder medicijnen. Het Zorginstituut Nederland ondersteunt dit initiatief, maar benadrukt dat het proces zorgvuldig en goed onderbouwd moet worden uitgevoerd. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

Artsen passen soms medicijnen anders toe dan hoe ze oorspronkelijk geregistreerd zijn. Dit wordt "off-labelgebruik" genoemd en kan bijvoorbeeld betekenen dat een lagere dosering wordt voorgeschreven of dat een kortere behandelduur wordt gehanteerd. Dit mag echter alleen als het wetenschappelijk is aangetoond dat de behandeling nog steeds net zo effectief is. Het doel is dat patiënten minder medicijnen nodig hebben zonder dat hun gezondheid daaronder lijdt.

Voordelen van doelmatig medicijngebruik

Doelmatiger medicijngebruik biedt verschillende voordelen. Patiënten krijgen minder kans op bijwerkingen en hoeven minder vaak naar het ziekenhuis voor behandelingen. Dit helpt niet alleen patiënten, maar verlicht ook de werkdruk van zorgpersoneel. Bovendien betekent een lager medicijngebruik dat de zorgkosten dalen, wat meer ruimte schept voor andere zorguitgaven.

Randvoorwaarden van het Zorginstituut

Het Zorginstituut heeft enkele belangrijke aanbevelingen gegeven voor off-labelgebruik van geneesmiddelen. Zo moet de effectiviteit van de behandeling wetenschappelijk bewezen blijven en moeten artsen hun patiënten goed informeren als ze afwijken van het geregistreerde voorschrift (informed consent). Het is ook wenselijk dat artsen samenwerken met apothekers en patiëntenorganisaties bij deze beslissingen.

Het Zorginstituut steunt deze initiatieven om zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Door onderzoek te doen naar het optimaliseren van medicijngebruik kan de zorgsector beter inspelen op de stijgende zorgkosten en tegelijkertijd zorgen voor passende en verantwoorde zorg.

Door: Nationale Zorggids