Ruim 25 procent van de verzorgenden in verpleeghuizen en thuiszorg overweegt te stoppen met hun werk. De hoge werkdruk zorgt er bij een derde voor dat ze op het punt van omvallen staan. Werkdruk door uitval van collega’s, fysieke en mentale belasting en onderwaardering zijn de belangrijkste redenen voor verzorgenden om te stoppen met hun werk in de vvt (verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg). Dit meldt het Tijdschrift voor Verzorgenden.
Met name de grote uitval van collega’s zorgt er bij verzorgenden voor dat ze hun werk bijna niet kunne volhouden, blijkt uit een enquête van het Tijdschrift onder zo’n tweeduizend verzorgenden in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg. Zo vertelt een medewerker dat er drie verzorgers op 24 bewoners staan. Ook moeten ze steeds meer werk verrichten in minder tijd. “Ik noem het minuten-inpikkerij. De routes in de thuiszorg zijn veel te lang, geen tijd voor calamiteiten, geen pauze…” Werkgevers kiezen als kortetermijnoplossing vaak voor om uitzendkrachten of zzp’ers in te huren, maar volgens vast personeel draagt dit alleen maar bij aan de werkdruk vanwege de inwerktijd.
Roosters
Dan zijn er ook nog de fysieke en mentale belasting die door veel verzorgenden worden genoemd. Ook de roosters zorgen voor een hoge werkdruk en brengen de balans tussen werk en privé in gevaar. De thuiszorg heeft vaak namelijk korte diensten, waardoor verzorgenden veel dagen aan het werk zijn om aan hun contracturen te voldoen. Daarnaast vragen planners verzorgenden vaak om op vrije dagen of ze kunnen werken. “Er wordt je een schuldgevoel aangepraat, zodat je meer cliënten op je neemt en je je niet ziek durft te melden.”
Zorgsector verlaten
Kortom, de hoge werkdruk zorgt ervoor dat veel zorgverleners in de vvt overwegen te stoppen met hun werk. 71 procent denkt eraan de zorgsector helemaal te verlaten. Maatregelen voor behoud van verzorgenden zijn volgens 91 procent van de ondervraagden nauwelijks merkbaar. Het lijkt er volgens de meesten vooral op dat de situatie alleen maar is verslechterd.
Door: Nationale Zorggids