Artsen slaan alarm over toenemend aantal kinderen met oogproblemen

Ziekenhuizen hebben het steeds drukker met jonge kinderen met oogproblemen door schermgebruik. Vooral bijziendheid is een toenemend probleem. Orthoptisten maken zich zorgen over de groeiende wachtlijsten. Die zijn sinds 2020 bij meer dan de helft langer geworden. Bij 25 procent van de orthoptisten is zelfs een wachtlijst van langer dan vier maanden. Zij en jeugdartsen trekken aan de bel. Dit meldt RTL Nieuws. 

3-jarigen krijgen op het consultatiebureau een oogtest en op 5-jarige leeftijd controleert een jeugdarts de ogen nogmaals. Jeugdartsen moeten steeds vaker kinderen doorverwijzen naar een orthoptist. Ziekenhuizen kunnen de aanmeldingen niet altijd meer aan, waardoor de wachtlijsten groeien. Vooral kinderen tussen de 6 en 9 jaar worden doorverwezen.

Schermgebruik toegenomen

Sinds de coronatijd is het schermgebruik onder jonge kinderen fors toegenomen. Tijdens de pandemie konden kinderen niet meer zo vrij buitenspelen als voorheen, waardoor ze vaker een schermpje voor hun neus hadden. Maar ook nu is het schermgebruik nog hoog. “We moeten steeds vaker aan ouders uitleggen hoe belangrijk het is om kinderen niet de hele dag voor een telefoon of tablet te zetten, maar ze lekker buiten te laten spelen”, zegt jeugdarts Vasanthi Iyer.

Slechtziend

En door het intensieve gebruik van telefoons en tablets hebben steeds meer kinderen last van bijziendheid. De wachtlijsten zorgen er echter voor dat kinderen niet tijdig de juiste behandeling krijgen en een achterstand oplopen op school. Jonge kinderen die bijziend zijn, hebben vaak een hogere sterkte en hebben later in het leven risico op slechtziendheid. Naast de oplopende maatschappelijke kosten, levert dit ook grote persoonlijke belemmeringen op. “Denk aan je zelfstandigheid die je daarmee kunt verliezen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky