Een groep thuiswonende ouderen die niet meer naar de tandartspraktijk kan komen, kampt vaak met vervelende gebitsproblemen zoals afgebroken tanden en kiezen, ontstekingen of kapotte kunstgebitten. Tandartsen zijn al schaars, maar geriatrische tandartsen die ook nog eens bij mensen thuis komen al helemaal. Dit meldt Trouw.
Voor thuiswonende ouderen is tandzorg niet wettelijk geregeld, voor ouderen in een verpleeghuis wel. Zodoende ontstaan er bij de ouderen die zelfstandig wonen soms uiterst trieste situaties, aldus beroepsorganisatie KNMT. Dit komt vooral door het grote gebrek aan tandartsen. Sommige praktijken hebben wachtlijsten van 300 tot 600 patiënten. Aan geriatrische tandartsen is nog een veel groter tekort en tegelijkertijd zijn er maar weinig tandprofessionals die thuis komen voor controles of behandelingen. Het ontbreekt hen aan tijd maar ook aan mobiele apparatuur. Daarnaast zijn er in de tandheelkunde tegenwoordig meer kwetsbare groepen die extra aandacht nodig hebben, zoals kinderen en minima.
Mondzorg thuis kost veel tijd
Volgens KNMT-voorzitter Hans de Vries is de sector druk bezig met het organiseren van zorg voor alle kwetsbare groepen. Sinds 2011 is er ook een richtlijn voor patiënten die aan huis zijn gebonden en is er onlangs een voorstel uitgedaan om mondzorg voor 75-plussers weer op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. “Maar het grote probleem is dat het de tandarts veel tijd kost om thuis te behandelen. Als je net hebt geïnvesteerd in een praktijk, daar ook mensen hebt rondlopen én geen vervanging kunt regelen, is het gewoon praktisch een lastig verhaal.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky