Een team van het UMCG gaat naar Suriname om daar 7 hartoperaties bij kinderen uit te voeren. Deze medische missie staat onder leiding van kinderhartchirurg Ryan Accord, die samen met zijn team gespecialiseerd is in de behandeling van kinderen met aangeboren hartafwijkingen. Naast het opereren van kinderen staat de missie in het teken van kennis uitwisselen. Het team zal de operaties gaan uitvoeren in het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo. Dat meldt het UMCG.
Samen met de kinderartsen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn de kinderen geselecteerd die door het Groningse team geopereerd kunnen worden. Het gaat om kinderen met een aangeboren hartafwijking. Suriname heeft zelf geen kinderhartchirurgie, waardoor bepaalde hartaandoeningen onbehandeld blijven en tot ernstiger of blijvende schade kunnen leiden.
Sommige kinderen worden voor een behandeling naar de Verenigde Staten, Colombia of Nederland gestuurd, maar dat is lang niet voor alle kinderen een optie. Kinderen die niet naar het buitenland zijn gegaan voor een operatie, blijven dus rondlopen met een soms goed behandelbare aandoening. "Sommige aangeboren hartaandoeningen opereren we hier standaard in het eersten levensjaar", verteld Accord. “We gaan daar kinderen opereren die tussen 3 en 12 jaar oud zijn, waarbij de onbehandelde aandoening in de loop der jaren vaak ernstiger is geworden.”
Missie
De missie kent een lange aanloop. Al ruim vóór 2020 was er goed contact met het hoofd van de kinderafdeling in Paramaribo, Amadu Juliana. Deze kindercardioloog is in Groningen opgeleid tot kinderarts. Met Accord werden er afspraken gemaakt om met een team naar Paramaribo te gaan, maar de Coronapandemie gooide roet in het eten. Een deel van de voorbereidingen was toen al gedaan. Dit jaar zijn die weer opgepakt. Een aantal weken geleden zijn veel operatiebenodigdheden al naar Paramaribo verscheept, deze week worden de laatste voorbereidingen getroffen. Ook zijn alle beoogde patiënten via een beeldverbinding uitgebreid met het team besproken.
Op 20 oktober vertrekt het team, bestaande uit kinderhartchirurgen, operatieassistenten, een kindercardioloog, een kinderanesthesioloog en anesthesiemedewerker, een arts en verpleegkundigen van de Kinder-IC en een perfusionist naar Suriname. Het is de bedoeling dat de kinderen die geopereerd worden de IC hebben verlaten en naar de verpleegafdeling kunnen, voordat het team weer terug naar Nederland gaat. Accord: “De missie is geslaagd als we horen dat alle kinderen na een geslaagde operatie uit het ziekenhuis ontslagen worden en hun leven weer oppakken.”
Door: Nationale Zorggids